Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A testület kedden egyhangúlag nyilvántartásba vette az Összefogás Pártot, a Magyar Liberális Pártot, a Jobbik Magyarországért Mozgalom pártot, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját és a Lehet Más a Politika pártot.

Az NVB korábbi ülésein már nyilvántartásba vette a Magyar Szocialista Pártot, a Magyar Republikánus Politikai Pártot, az Együtt - A Korszakváltók Pártját, a Modern Magyarország Mozgalom Pártot, a Párbeszéd Magyarországért Pártot, a Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldalt, a Fidesz Magyar Polgári Szövetséget, a Kereszténydemokrata Néppártot, a Demokratikus Koalíció pártot és a Tégy! Ne Tűrj Tovább! Pártot.

A pártokat azután vették nyilvántartásba, hogy ellenőrizték, valamennyi szerepel a bírósági nyilvántartásban.

Az Európai Parlament 21 magyar képviselőjének választását május 25-re tűzte ki Áder János köztársasági elnök március 8-án.

Az EP-választás arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. Listát bejegyzett pártok állíthatnak, két vagy több párt közös listát is állíthat. A listán a jelöltek a párt vagy pártok által bejelentett sorrendben szerepelnek.

A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár - aláírásával hitelesített - ajánlása szükséges, a pártoknak április 22-ig kell összegyűjteniük a támogató ajánlásokat és bejelenteni listájukat az NVB-nél. Azok a pártok, amelyek listát tudnak állítani az EP-választáson, egy-egy tagot delegálhatnak az NVB-be.

A testület az ülésen két - az ajánlási ívek határidőig le nem adása miatti - bírságolási ügyet is napirendre vett, és megerősítette az első fokon eljáró egyéni választókerületi bizottság határozatát. Az NVB eddig is minden esetben megerősítette a választókerületi bizottságok határozatait arra hivatkozva, hogy a törvény objektív felelősséget állapít meg, tehát nem lehetnek tekintettel arra, hogy az ajánlóíveket miért nem vitték vissza az előírt határidőig.