Még mindig problémák vannak a választási informatikai rendszerrel

Elátkozott a magyar választási honlap: a hétvége után hétfőn sem működött megfelelően a valasztas.hu.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 17. kedd, 07:43
Fotó: Napi.hu

Hétfőre sem sikerült elhárítani a technikai gondokat a valasztas.hu oldalon, tegnap is többször rossz adatokat adott ki a rendszer az önkormányzati választás véglegessé vált jelöltjeit keresve, és volt, hogy semmiféle információ nem jelent meg - írja a Népszava, amely felidézi, hogy a hétvégén is hasonló rendellenességeket produkált a számítógépes felület.

A választási informatikai rendszer nem először állt le: a tavaly áprilisi választás első óráiban az új felület képtelen volt kezelni a nagy érdeklődést, a leterheltség miatt pedig visszaváltottak egy korábbi változatra. A májusi EP-választások előtt is többször lefagyott a rendszer a tesztelések során, főleg a helyi bizottságoknak okozott problémát, hogy nem tudtak bejelentkezni a hálózatra, hogy adatokat vigyenek be, de végül az eredmények közlését nagyobb leállás nélkül el tudták végezni vele.

A napilap kitér rá, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tavaly választási kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak, és kérte annak megállapítását, hogy az NVI jogellenesen nem biztosítja az informatikai rendszer hibátlan működését, elérhetőségért. Akkor eltiltották a további jogsértő magatartástól a választási felügyeleti szervet, így jogilag kötelezettek, hogy biztosítsák az informatikai rendszer megfelelő működését.

A választási informatikai fő beszállítója az IdomSoft Zrt., a céggel nettó 29,3 millió forintért szerződtek a honlap önkormányzati választás előtti fejlesztésére - közölte a választási iroda a lappal, amely szerint a tavalyi botrányos leállás előtti partnerekkel már szerződést bontottak. Az NVI a mostani problémákat megjelenésbeli hibáknak egyszerűsítette.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bene Tleilax, 2019.09.17 07:59

Pont így jó! Hiszen már az ítélet is kész, mit vacakolnak még?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html