Választási csalások? Alapos ellenőrzés jöhet

Az, hogy mennyire a közbeszéd részévé vált a választási csalások eshetőségének fejtegetése, azt mutatja, hogy megrendült a bizalom a rendszerben. A bizalom helyreállítása miatt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) arra kéri a Nemzeti Választási Irodát (NVI), hogy vizsgáljanak ki minden esetet. A Momentum az Alkotmánybírósághoz fordul.
Szabó Dániel, 2018. április 13. péntek, 15:51
Fotó: Napi.hu

Részletes elemzést közölt a 24.hu arról, hogy a közbeszédben leginkább választási csalásként emlegetett tényezők mennyire igazolhatók statisztikai módszerekkel. Az egyik ilyen közkeletű vélekedés, hogy a Fidesz-KDNP azokban a szavazókörökben volt a legsikeresebb, ahol az ellenzéknek egyetlen szavazatszámláló biztosa sem volt. A Farkas Eszter politológus által készített mérés szerint ez valóban kimutatható: ahogy növekszik az ellenzéki szavazatszámláló biztosok száma 0-ról 4-re, a Fidesz-KDNP átlagos szavazati aránya lecsökken 52 százalékról 46 százalékra.

De a szakember szerint erre lehetnek magyarázatok, például, hogy a kisebb településeken egyébként is magas a kormányzó pártok támogatottsága, míg kevés a választó. De okozhatja az ellenzéki erőforráshiány is (2014-ben a baloldali összefogásnak 12 336 delegálja volt, most viszont az MSZP és a DK együtt alig több mint hétezer embert küldött a szavazókörökbe).

Kimutatható, hogy az elmúlt napokat meghatározó, érvénytelen szavazatok nagy száma körül kialakult zavar is változásokat okozhatott az eredményben. "Látható, hogy ahogy nő egy szavazókörzetben az érvénytelen szavazatok aránya, úgy növekszik a Fidesz-KDNP-re leadott szavazatok aránya is. Mindeközben ellenzéki pártok esetében nincs ilyen összefüggés vagy pontosan ellenkező hatást figyelhettünk meg" - írják a cikkben, amelynek végén a politológus arra figyelmezteti az ellenzéket Farkas Eszter, hogy értelmetlen okkeresés helyett megszólalás előtt adatalapú - így könnyebben realizálható - vizsgálódásokkal éljenek.

Helyre kell állítani a bizalmat az NVI-nek változtatni kell

A gyanús eseteket ki kell vizsgálni, az elveszett közbizalmat helyre kell állítani a választások tisztaságában! - írta pénteki közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet.

A szervezet szerint akár történtek csalások a szavazás napján, akár nem, a választások tisztaságába, törvényességbe vetett közbizalom megrendülése rendkívül súlyos válságtünet egy demokráciában. Így úgy látják, hogy ha kételyek merülnek fel, akkor azokat ki kell vizsgálni, és az arra hivatott szervek feltárják a problémákat, vagy eloszlatják a kételyeket.

A TASZ hangsúlyozza, hogy a közbizalom helyreállításához átlátható és ellenőrizhető eljárásban kell kivizsgálni az összes anomáliát, a vizsgálat eredményét pedig közérthetően és világosan kell a választók tudtára hozni. Szerintük nem mozdítja elő a bizalom megőrzését, hogy a sajtóban és a polgárok közötti beszélgetésekben sokféle, csalás-gyanús eset kering, és az NVI nem folytat proaktív és közérthető kommunikációt arról, hogy milyen logikus magyarázata van ezeknek a jelenségeknek. Ehelyett egy ezzel pont ellenkező hatású, szűkszavú és cinikus sajtóközleményt ad ki a problémával kapcsolatban - írják közleményükben.

Panaszkodnak arra, hogy a jogorvoslati eljárások megindítását akadályozó, megnehezítő magatartás jellemző az NVI-re. Példaként azt hozzák fel, hogy a választókerületi választási szervek elérhetőségét csak a jogorvoslati határidő lejárta után tüntették fel a valasztas.hu oldalon. Emellett a TASZ azt várja az NVI-től, hogy a gyanús esetekre következetes, szakmailag igényes, közérthető magyarázattal szolgáljanak, amelyet széles körben nyilvánosságra hoznak.

A Momentum az Alkotmánybírósághoz fordul

Az országgyűlésbe be nem bejutott párt az Alkotmánybíróságon támadja meg a győztest segítő "levonós szabályt". Ez akkor lép életbe, ha egy urnában több szavazólapot találnak. Ekkor az összes párt szavazatából levonják a kifogásolt mennyiséget.

Többek között ezért is erősen megkérdőjelezhető a 2018-as választások demokratikussága, igazságossága és tisztasága. A választást saját arcára átszabó Fidesz nem csak az egyéni választókerületek határait, a választások fordulóinak számát változtatta meg, hanem a szavazatszámlálás módja is a legerősebb pártnak kedvez - közölte péntek délután a párt.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

KayaIbrahim, 2018.04.14 13:12

@atombandi: A fidesz szótára szerint:
kicsi választási csalás = vádalku, menekülés a börtön elől
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.04.13 23:55

@tegnaputan:
en ertem, hogy az ellenzek csufos vereseget szenvedett. en azt nem ertem, hogy a kismillio csalas es visszaeles miert kellett? tenyleg ennyire kell a hatalom, hogy valasztokoronkent 10 szavazat/part ervenytelen legyen? erthetetlen ez a totalis pusztitasi hajlam...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2018.04.13 22:54

"...Ha az ellenzéknek maradt egy kis esze, akkor hagyja a fenébe az oktatási minimumot és a nyugdíjprogramok összeegyeztetését. Mert, ami most jön, azt nem választásnak hívják, hanem morális felháborodásból elkövetett népszavazásnak.
Nevezhetjük népítéletnek is.
És, hogy mi lesz másnap? Hogyan fog a világnézetileg összeegyeztethetetlen pártokból álló társaság kormányozni a legfőbb ügyész, a köztársasági elnök és az Alkotmánybíróság ellenében? Feltehetően sehogy. De élvezeti szempontból mindegy is. Úgy kell szavazni, mintha nem lenne másnap. Ha ilyen fejet vágnak, amikor egy városházát vesztenek el, mennyire kéjes lenne nézni azt, amikor az országot".
(HVG)
Világ barmai, tényleg azt akartátok, hogy erre szavazzanak az emberek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2018.04.13 22:36

@Bahnsteig_Eins: "Nem ér az egész választás, mert az oroszok beleavatkoztak! Tartsunk népszavazást a választás eredményéről! Számoljunk minden szavazatot újra, mert a csendes többség velünk van! Lehet hogy két nagyságrenddel többen voltak március 15.-én a Fidesz gyűlésén, mint az ellenzékén összesen, de aki nem volt ott az mind velünk van! Minden közvéleménykutató hazudik, nem igaz, hogy a Fidesz nyer fölényesen! Én megkérdeztem minden vonagyurcsányt és a Fidesz egyetlen szavazatot sem kapott!"
Szánalmasak vagytok csicskák!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.04.13 22:26

@tegnaputan: majd szólok ha érdekel a véleményed, szánalmas cigánycsicska.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html