Ha egy baloldali összefogásnak lenne esélye leváltani a kormányt, akkor a választók 58 százaléka csípőből rá szavazna - írják az elemzés készítői. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy körülbelül 4,76 millió választásra jogosult ember szavazna a kormány ellen, míg csak a 8,2 millió választó 26 százaléka, 2,2 millió ember szavazna a jelenlegi kormányra.

A felmérés eredményei szerint tíz bizonytalan közül hat aki ténylegesen bizonytalannak tekinthető (58 százalék). Viszont 39 százalékuk már tudja, hogy kire szavaz, csak nem árulja el. Érdekesség, hogy a bizonytalanok 44 százaléka tervezi, hogy elmegy szavazni, de még nem döntötte el, melyik pártra voksol. 14 százalékuknak egyik párt sem szimpatikus, és lehet, hogy végül el sem mennek szavazni.

Érdekesség, hogy körülbelül a baloldali szavazók közel 48 százaléka kész lenne a Jobbikra szavazni, ha azt érzi, hogy azzal megakadályozhatja a Fidesz kétharmadát. Míg közel 54 százalék akkor is kész erre, ha a kétharmados kormányzást képesek megakadályozni.

Az igazi bázist azonban a bizonytalanok jelentik. A bizonytalanok száma 2,87 millió, de ebből a tömegből legfeljebb 900 ezer ember mozgósítható. Utóbbi csoportból 44 százalék, azaz majdnem 400 ezer ember tervezi, hogy elmegy szavazni, de még nem tudja, kire voksol. Többségük az ellenzékhez húz: csak 14 százaléka szeretné, ha a Fidesz-kormány maradna, és 46 százalék szeretne új kormányt. 40 százalékuk nem akarja vagy nem tudja megmondani, hogy hatalomban tartaná-e a jelenlegi rezsimet vagy menesztené - derül ki az elemzésből.

A lap szerint Hódmezővásárhely polgármesterválasztásán múlt vasárnap hasonló képlet látszott a gyakorlatban is.

A fotó forrása: Shutterstock.