Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jogszabály szombaton jelent meg,

A washingtoni központú önálló nemzetközi intézmény, amely az országok és államok közötti beruházási viták megoldására alakult, az International Center for Settlement of Investment Dispute  (Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja - ICSID) előtt egy brit cég támadta meg a magyar államot, mert 2013-ban a földtörvény módosítására hivatkozva felmondták a céggel hosszú távra kötött földbérleti szerződést egy több mint 500 hektáros területen - írta a portál.

A Magyar Farming Company Ltd. (MFC) és annak leányvállalata, a burgonyatermesztéssel és marhatenyésztéssel foglalkozó, az ikrényi állami gazdaságból alakult Inícia Zrt., illetve annak közvetlen tulajdonosa, a Kintyre Kft. kezdeményezte jogvitára a határozat szerint 300 millió forintot csoportosítanak át az idei költségvetésből, 686 milliót pedig a jövő éviből. Az államot az ügyben a Horváth & Partners Law Firm DLA Piper ügyvédi iroda képviseli - derül ki a periratból.

Az Európai Bíróság 2018. márciusban már kimondta, hogy az uniós joggal ellentétes a külföldiekkel kötött határozatlan idejű vagy 2032 után lejáró haszonbérleti szerződések - ismertebb nevükön zsebszerződések - felmondását lehetővé tevő törvénymódosítás. Az ügy alapja, hogy a második Orbán-kormány 2013-ban a mezőgazdasági földek esetében megvonta azon személyek haszonélvezeti jogát, akik nem közeli hozzátartozói voltak a területek tulajdonosainak. Ezzel a külföldi állampolgárok földtulajdon-megszerzéséről szóló, zsebszerződések megállapodásait kívánták felszámolni.

Azóta pedig, november végén kötelezettségszegés kimondását is javasolta az ügyben a főtanácsnoki indítvány.