Vallott az RTL és TV2 - Mennyit kaszálna a kertévéken a kormány?

A nagy tévécsatornák veszteségét növelné tovább a kormány reklámadóterve, többségük (néhány kivétellel) a cégbírósági adatok szerint eleve veszteségesen működött az elmúlt évben, miközben bevételük is csökkent.
Diószegi József, 2013. június 3. hétfő, 07:15

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Vegyes képet mutat a nagy televíziók tavalyi eredménybeszámolója. Az RTL Klubot működtető Magyar RTL Televízió Zrt. például miközben veszített bevételéből, jelentősen növelte nyereségét. A tavalyelőtti több mint 29 milliárd forint után tavaly 25,8 milliárd forint bevételt hozott a cég, adózás előtti nyeresége pedig 6,6 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 2,8 milliárdos profittal. Amennyiben a korábban nyilvánosságra hozott reklámadó-tervezet szerint vezetnék be az új adót, akkor a csatorna jövedelmezősége kétmilliárd forintra olvadna, míg a büdzsé ennek kétszeresét vinné el. A képet tovább árnyalja, hogy mivel a tavalyi megugrást egy egyszeri tétel okozta, enélkül az esetleges reklámadó veszteségbe fordítaná az eredményt.

A cégbírósági adatok szerint a másik nagy országos kereskedelmi televízió pénzügyi eredményei ennél jóval szerényebbek, a Tv2-t működtető MTM-SBS Televízió Zrt. bevételei is csökkentek, a 2011-es 16,2 milliárd forint után tavaly 14,2 milliárd forint bevételre tett szert a televízió, amelynek így is egymilliárdot meghaladó összeget kellene reklámadó címén befizetnie az államkasszába. A társaság − az ötvenmillió forint adóbefizetés után − 6,7 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséget írt le, ami javulás az egy évvel korábbihoz képest, mert 2011-ben 8,9 milliárd forint volt a csatorna vesztesége.

A Chello Central Europe Műsorszolgáltató Zrt. − amely egyebek között a Spektrum, a TVPaprika, a Minimax, a SportTV, a Film Cafe csatornákat üzemelteti − szintén reklámadó-köteles lenne. A 2011-es 7,8 milliárd forint után tavaly 10,6 milliárd forintra növelte bevételét, miközben ez a csatorna is tetemes, hatmilliárd forintot meghaladó mérleg szerinti veszteséget mutatott. (A 2011-es vesztesége 4,5 milliárd forint volt.)

A Hír Televízió Zrt. is növelte bevételét, a 2011-es 8,8 milliárd forint után tavaly 9,3 milliárd forintra tett szert, miközben adózás előtti eredménye 636 millió forintól 624 millióra csökkent. A társaság 2011-ben 300, tavaly pedig 400 millió forintot fizetett ki osztalékba, s a 2011-es 107 millió és a tavalyi 59 millió forint adó befizetése után a Hír TV mérleg szerinti nyeresége a 2011-es 228 millió forintról tavaly 165 millióra csökkent.

Ebben az összefüggésben nem értékelhető a közmédia, hisz a reklámadót a reklámbevételek után kellene fizetni, márpedig azt nem lehet tudni, hogy a közmédia ilyen bevételeit pontosan hol számolják el, a Magyar Televízió Nonprofit (MTV) Zrt.-nél vagy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA). Amennyiben az MTV Zrt.-nél jelenik meg a reklámbevétel, úgy vélhetően a köztelevíziónak is fizetnie kellene, bár a televízió értékesítésből származó bevétele nem érte el az egymilliárd forintot, ám hatmilliárd forint rendkívüli bevétele volt, aminek köszönhetően több mint kétmilliárd forint mérleg szerinti eredményre tett szert tavaly.

 

Tervezett reklámadó
AdóalapSzázalék
1 milliárd forintig0
1 és 5 milliárd forint között1
5 milliárd és 10 milliárd forint között10
10 milliárd forint fölött20
Forrás: törvényjavaslat

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2013.06.03 13:35

@DanyA:

visszatérhetnénk az egy csatornára is hétfői adásszünettel..engem nem zavar, hogy neked milyen az ízlésed, csak nem biztos, hogy mindenkire rá kell erőltetned..ezen azt hittem 89 után, így 24 évvel, hogy túl vagyunk..vagy visszamentünk az időben? nem 2013-at írunk? átaludtam valamit? kádár papa megint megmondja a tutit?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.06.03 12:38

@waszabi:

és ez várhatóan, látva az előző három évet (a gyakorlatával)..így is marad..egy fenntarthatatlan pályára kerültünk, ami újabb és újabb lukakat termel, amit újra és újra be kell tömködni..

ahhoz, hogy Bajnaiék által hátrahagyott 4.2%os hiányt levigyék 3% alá (ez volt a feladat, ami egy brüsszel utáni hiszti eredménye, amikor nem engedték meg nekik 6-7%-ra növelni a hiányt, mert az eredeti terv ez volt)..sz'al..összesen 1.2-1.3%pontoz kellett volna teljesíteni, ezt több, mint 7%-kal érték el..
hja, hogy közben minden romokban hever? hár furi..és nincs vége.. nem is lesz, ez egy mókuskerék..(mellesleg hol a többi pénz, ami nem kevés, hol látszik??)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.06.03 12:31

@zappara:

az a bizonyos sajtószabadság nem pusztán az enyém kellene legyen, hanem a tied is..
vagy neked nem kell?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.06.03 12:30

@waszabi:

ha valaki ennyire nem érti azt, amihez hozzászól..felesleges..:(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2013.06.03 12:25

@tarTosPista:
mondjuk a kereskedelmi tévék (vagy a piaci alapú online újságok) nem kapnak az adófizetők pénzéből évi 70 milliárdot, nem lehet, hogy ezért? mondjuk ebből tartják fenn magukat..akkor olvass papír alapú újságot..

amúgy sokszor engem is zavar, de tudom, hogy ez élteti őket, ebből adnak fizetést is..
ilyesmi korlátorás megszűnést hozhat magával, ami persze a sajtószabadság megölését is jelentheti..
te ezt akarod?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html