BUX
37988

Vallottak a benzinkutasok - ennyi üzemanyag tűnt el a piacról

Tavaly közel tizedével esett vissza a hazai üzemanyagforgalom az egy évvel korábbihoz képest. A csökkenés oroszlánrészéért a benzinfogyasztás mérséklődése felel, miközben a gázolaj esetében az év eleji állapotokhoz viszonyítva már érezteti hatását, hogy mind több fuvarozó tankol itthon. Az idén már a gázolajpiac növekedésére számít a szakma, a jövedékiadó-visszatérítésre alapozva.

Ádám Viktor, 2011. január 12. szerda, 12:08

Tavaly hárommilliárd liter alá esett a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatai által értékesített üzemanyag mennyisége. A 2,96 milliárd literes mennyiség bő 9 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbit, vagyis bő 300 millió liter üzemanyag párolgott el a piacról. Ennek kétharmada a benzin-, egyharmada pedig a gázolajforgalomban hiányzik.A visszaesés oroszlánrésze az alapvetően a lakosság által vásárolt benzin esetében következett be. Az üzemanyagpiacon 45 százalékos részesedéssel bíró 95-ös benzinből 12 százalékkal kevesebb fogyott, a mind kisebb súlyú (tavaly 1,2, tavalyelőtt 1,7 százalék) 98-asnál pedig 35 százalék a visszaesés.Gázolajból bő 6 százalékkal tankoltak kevesebbet, mint egy évvel korábban. A 2009 azonos időszakához mért elmaradás év közben folyamatosan mérséklődött, hiszen az első negyedben még közel 10 százalék volt a mínusz, ami az első félévre 9,1, a harmadik negyedévre pedig 7,2 százalékra apadt.Nagyításhoz kattintson a grafikonra!

Forrás: MÁSZ, Napi Gazdaság OnlineEbben minden bizonnyal komoly szerepe volt annak, hogy a nemzetközi piacokra szállító fuvarozók elkezdtek itthon tankolni. Ezt egyrészt a nagyvállalkozások vállalása, másrészt a kedvezményeket nyújtó üzemanyagkártya-konstrukciók ösztönözték.A január 1-jétől élő kereskedelmi gázolajár - ami literenként 6,5 forintos visszatérítést jelent a fuvarozók számára a jövedéki adóból - tovább élénkítheti a dízelüzemanyag piacát. A Magyar Ásványolaj Szövetség arra számít, hogy 2011-ben a magyarországi gázolajfogyasztás meghaladja majd a 2010-es értéket, ám a szervezet lapunknak nyilatkozó főtitkára, Wilde György nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arra nézvést, hogy mekkora mértékű lehet a növekedés.