Vallottak a devizahitelesek, itt van az eredmény

Az adósok bő fele nem tud vagy nem akar élni sem az árfolyamgáttal, sem a végtörlesztéssel.
MTI-Eco, 2011. október 19. szerda, 16:21
Fotó:

A Századvég október elején készített, véletlenszerűen kiválasztott, ezer felnőtt megkérdezésével elvégzett közvélemény-kutatásának eredménye szerint a deviza alapú lakáshitellel rendelkezők pozitívan fogadják a kormány bajba jutott devizahiteleseket megsegítését célzó csomagját. A felmérés szerint az árfolyamgát lehetőségét az érintettek 3, a végtörlesztést 15 százaléka venné igénybe, 25 százalékuk még nem döntött.

A témában nyilatkozó deviza alapú lakáshitellel rendelkezők abszolút többsége, több mint háromnegyede (77 százaléka) ért egyet a csomag elsőként, 2010 nyarán bevezetett elemével, a kilakoltatási moratóriummal.

A válaszadók 66 százaléka értékeli pozitívan az árfolyamgát, 54 százalék pedig a végtörlesztés lehetőségét.

Nem sokkal a végtörleszgés intézményének hivatalos bevezetése után a megkérdezett devizahitelesek mintegy 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy élni kíván a lehetőséggel akár forint hitellel való kiváltással is. (Arról a felmérés nem szól, hogy e kör mekkora hányadának van valós esélye a forintkölcsön felvételére - A szerk.) Az árfolyamgát lehetőségét az érintettek 3 százaléka venné igénybe.

Azok aránya, akik még nem döntötték el, hogy élni kívánnak az adott lehetőségek egyikével vagy sem, 25 százalék. A válaszadók 32 százaléka saját bevallása szerint nem tudja igénybe venni az intézkedések valamely formáját.

A megkérdezettek negyede nyilatkozott úgy hogy nem akarja igénybe venni a felkínált lehetőségek egyikét sem.

HOZZÁSZÓLÁSOK