A Mol Nyrt. elég sok vasat tart a tűzbe - mondta Fekete László, az olajtársaság hr igazgatója, aki szerint 5-6 éve még a közösségi oldalak miatt felmerült, hogy szükség lesz-e fejvadász cégekre. Ez azóta lepörgött, ahogy az online álláskereső oldalak sem váltották be mindig a hozzájuk fűzött reményeket. Ezzel szemben az állásbörzék változatlanul keresettek, ahogy a felső kategóriás fejvadász cégekre is szükség van. A legnagyobb vesztesek a szakember szerint a középmezőnyt képviselő fejvadászok. Ugyancsak változás, hogy kezd eltűnni az önéletrajz, hiszen ha jelentkezni akarnék Szaúd-Arábiába, akkor inkább a Linkedin oldalt nézik meg, mintsem egy CV-t kérjenek, mivel ott jóval több adat érhető el, akár mások visszajelzései által is - emelte ki Fekete.

Fehér Tamás, a Trenkwalder Kft. ügyvezető igazgatója szerint egészen más struktúrában kell dolgozniuk mint öt, vagy akár fél évvel ezelőtt. Az állásbörzéknek máig megvan az az előnye, hogy ott meg lehet ismerni a céget. A felső vezetőket meg lehet találni, ahogy a fizikai munkásokat is be lehet vonzani egyszerű hirdetésekkel a céghez. A köztes részt azonban viszonylag nehéz elérni, ilyenek a hr-szakemberek, vagy éppen a mérnökök, ezért lesz szükség továbbra is fejvadász cégekre - emelte ki Fehér.

A nem szakmai közösségi hálózatok nagyon jó információszerzési lehetőséget nyújtanak - mondta Bek-Balla László, az Erste Bank hr-igazgatója, aki szerint a közel háromezer dolgozójuk kiváló személyes szakmai kapcsolatrendszerrel rendelkezik, ami akár a fejvadász cégek szerepét is ki tudna cserélni. Ettől még távol vagyunk, de a lehetőség adott, hiszen ezáltal 30 ezer embert tudnánk elérni (minden dolgozó mintegy tízet ismerhet), míg mi 500-at veszünk fel évente - tette hozzá Bek-Balla.

Lesz-e bővülés?

A Mol kilencezer főt foglalkoztat Magyarországon és 30 ezret külföldön - mondta Fekete László, a Mol Magyarország hr-igazgatója, aki szerint a cég kifelé jön a válságból, így idén már több száz fős munkaerő-bővülést és gyárépítést is elképzelhetőnek tart.

Bek-Balla László, az Erste Bank hr-igazgatója két dolgot emelt ki: náluk várhatóan nem lesz dinamikus létszámbővítés a cégnél, hiszen bár néhány területen bővítenek, máshol azonban csökkentenek a létszámon.

A legnagyobb kihívás a relatív munkaerőhiány - vélte Fehér Tamás, a Trenkwalder Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint bár van egy közel 800 ezres bázis, de gyakran nem őket keresik a cégek, vagy ha igen, akkor nem ott, ahol ők élnek.