Valóban a hazai gazdaságot segítik a hazautalt offshore-pénzek?

Az állami adókedvezményt kihasználva közel 29 milliárd forintnyi vagyon hoztak haza tavaly külföldről magyar tőketulajdonosok.
NAPI, 2012. február 7. kedd, 09:58
Fotó: Napi.hu

Magyar vállalkozók és magánszemélyek összesen 2,86 milliárd forint adót fizettek be tavaly külföldről hazautalt, mindössze tízszázalékos adóval terhelt vagyonuk után - tudta meg a Magyar Nemzet az adóhatóságról. Ezért cserébe nem kell igazolniuk a pénz eredetét, amit így sem a hatóság, sem az igazságszolgáltatás nem firtathat.

Kérdés azonban, hogy az ily módon legalizált pénzeket a tulajdonosaik itthon fektetik-e be vagy rögtön visszautalják külföldre egy legális bankszámlára? Vadász György, a Magyar Iparszövetség ügyvezető társelnöke az előbbire szavaz. Szerinte a  külföldről hazatérő milliárdok a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban megindult folyamatot erősíthetik - ezekben az ágazatokban az elmúlt időszakban egyre nagyobbá vált a hazai tőke szerepe.

Másként látja a helyzetet Vadász Iván adószakértő. Szerinte a visszautalt összeg arra utal, hogy nincs ezermilliárdos nagyságrendű  hazai tőke külföldi offshore cégekben. A pénz itthoni befektetését az is nehezítheti, hogy az üzletembereknek új cégstruktúrát kell kialakítaniuk.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvvizsgálók Országos Egyesületének alelnöke rombolónak tartja az adóamnesztiát, mivel az azt sugallja, hogy megéri elkerülni az adófizetést, mivel előbb-utóbb lesznek olyan törvények amelyek segítségével utólag legalizálható az így szerzett vagyon. Mások úgy vélik, hogy még meg is kéne hosszabbítani az idén kifutó jogszabály hatályát.

HOZZÁSZÓLÁSOK