Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyar vállalkozók és magánszemélyek összesen 2,86 milliárd forint adót fizettek be tavaly külföldről hazautalt, mindössze tízszázalékos adóval terhelt vagyonuk után - tudta meg a Magyar Nemzet az adóhatóságról. Ezért cserébe nem kell igazolniuk a pénz eredetét, amit így sem a hatóság, sem az igazságszolgáltatás nem firtathat.

Kérdés azonban, hogy az ily módon legalizált pénzeket a tulajdonosaik itthon fektetik-e be vagy rögtön visszautalják külföldre egy legális bankszámlára? Vadász György, a Magyar Iparszövetség ügyvezető társelnöke az előbbire szavaz. Szerinte a  külföldről hazatérő milliárdok a kereskedelemben és a szolgáltató szektorban megindult folyamatot erősíthetik - ezekben az ágazatokban az elmúlt időszakban egyre nagyobbá vált a hazai tőke szerepe.

Másként látja a helyzetet Vadász Iván adószakértő. Szerinte a visszautalt összeg arra utal, hogy nincs ezermilliárdos nagyságrendű  hazai tőke külföldi offshore cégekben. A pénz itthoni befektetését az is nehezítheti, hogy az üzletembereknek új cégstruktúrát kell kialakítaniuk.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvvizsgálók Országos Egyesületének alelnöke rombolónak tartja az adóamnesztiát, mivel az azt sugallja, hogy megéri elkerülni az adófizetést, mivel előbb-utóbb lesznek olyan törvények amelyek segítségével utólag legalizálható az így szerzett vagyon. Mások úgy vélik, hogy még meg is kéne hosszabbítani az idén kifutó jogszabály hatályát.