Valóban rosszabbul élünk - kevesebbet vásároltunk

Vélhetően a reálbér-csökkenéssel magyarázható az, hogy a KSH adatai szerint júliusban tovább apadt Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom volumene.
NAPI Online, 2007. szeptember 24. hétfő, 09:00
Fotó:

Tovább csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene: a változatlan áron számított forgalom júliusban 4,2, az első hét hónapban 2,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján, míg havi összevetésben 0,4 százalék volt a csökkenés.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007 első hét hónapjában 3320 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

A kiskereskedelmi eladások 50,4 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 19,8 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11,1 százalékát a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították, a többi szakágazat részesedése 18,7 százalék volt. Júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma megközelítette a 530 milliárd forintot.

Folytatódott az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának visszaesése, júliusban 1 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának szintjétől. Az eladások jelentős részét (92 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper-, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma júliusban 0,8, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai ennél nagyobb mértékben (3,7 százalékkal) csökkentek. Júliusban a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,1 százalékkal mérséklődött az egy hónappal korábbi szinthez képest.

Tovább csökkent a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma, az eladások júliusban 6,6 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakának szintjétől.

Havi összevetésben a legnagyobb visszaesést a textil, ruházat és lábbelik forgalma mutatta - havi összevetésben 3,4 százalék a mínusz -, de bőven átlagon felül volt az iparcikk jellegű vegyes kereskedelemben mért 1,6 százalékos csökkenés is.

Júliusban csak a használtcikk- és a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek tudták eladásaikat növelni, miközben a többi tevékenységcsoport változatlan áras forgalma nem érte el az előző év azonos hónapjának szintjét. A legnagyobb mértékben továbbra is a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek, valamint az iparcikk jellegű vegyesüzletek értékesítésének volumene esett vissza az előző év azonos hónapjához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma júliusban 0,6 százalékkal elmaradt a júniusitól.

A visszaesést magyarázhatja, hogy a január-júliusi reálkereset 6,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek, valamint üzemanyagtöltő-állomások együttes forgalma júliusban 201 milliárd forint volt. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalmának csökkenése júliusban tovább folytatódott, 7,2 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának szintjétől. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2007. júliusban ugyanakkor 2,1 százalékkal emelkedett.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2007. júliusban az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 2,2, az eurózóna országaiban 0,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. A tagállamok közül kiemelkedően növekedett Lettország változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalma, ugyanakkor a magyar kiskereskedelemhez hasonlóan számos tagállamban mértek csökkenést, a legnagyobb visszaesést Belgiumban becsülték.

HOZZÁSZÓLÁSOK