Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

November elején, még az újabb járványügyi korlátozások bevezetése előtt ugyan átmenetileg minimálisan emelkedett az index, az év utolsó hónapjában mért mínusz 38,5 pont azonban megegyezik a tavaszi pánikot követő első hónap, azaz május még nagyon alacsony értékével.

A tavaszi első járványkörben, áprilisban a legnagyobb mértékben a munkanélküliségtől való félelem erősödött. Ebben december újabb romlást hozott, így 2020 utolsó hónapjára az áprilisi zuhanásnak összességében mindössze egyharmadát sikerült eltüntetni.

A lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását az előző hónaphoz képest közepesen romlónak értékelte, így e mutató az áprilisi esés 40 százalékát tudta visszaépíteni.

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése is jelentősen romlott decemberben, az áprilisi zuhanásnak itt is csak 40 százalékát sikerült ledolgozni. Bár áprilisban a sokkhatás legkevésbé a lakosság saját jövőbeli megtakarítási képességének megítélését érintette, augusztusban jelentős romlás következett be, azóta alig változott az értéke.

A friss adatok alapján decemberben kissé csökkent a fogyasztók inflációs várakozása. Ugyanakkor a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit novemberhez képest közepesen romlónak érzékelték az emberek - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.