Eszerint a kormány a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések eredményes végrehajtása érdekében 2021-re új, a GDP 6,5 százalékának megfelelő hiánycélt tűzött ki.

Idén január-novemberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3298,1 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2778,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 572,7 milliárd forintos hiánnyal zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 53,0 milliárd forintos többletet értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 766,3 milliárd forintot tett ki.

Ezen belül novemberben a központi alrendszer 693,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 190,9 milliárd forintos deficittel.

A hónapban 22,1 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, így a tizenegy havi uniós bevétel összesen 1019,4 milliárd forintot tett ki., ugyanakkor a 2020. évi november végi uniós kiadások meghaladták az 1804,5 milliárd forintot.

Idén november végéig 599,4 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. Emellett a hazai kiadások közül 2020. november végéig kiemelhetők a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból (202,0 milliárd forint), a kiemelt közúti projektekre (200,2 milliárd forint) és a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (179,6 milliárd forint) fordított források. Fontos kiadásként jelentkezik a közúthálózat fenntartására és működtetésére (84,7 milliárd forint), a Falusi útalapból (82,0 milliárd forint) kifizetett források. Jelentősek továbbá a Magyar falu program alprogramjainak támogatására (61,8 milliárd forint), a Beruházás ösztönzési célelőirányzatból (58,3 milliárd forint), kifizetett összegek. November 1-jétől sor került továbbá - 2020. január 1-jei visszamenőleges hatállyal - a nyugellátások és egyes más, nyugdíjszerű ellátások 1,2 százalékos kiegészítő emelésére, melyre mintegy 47 milliárd forint állt rendelkezésre - írta a tárca.

Idén november végéig növekedtek a társasági adóból, a pénzügyi szervezetek különadójából, a személyi jövedelemadóból, valamint a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból származó bevételek. A járványügyi intézkedésekkel összefüggésben az idén bevezetett kiskereskedelmi adó összege november végéig 47,5 milliárd forintot tett ki. Mindezek mellett lényegesen magasabb összegben teljesültek a költségvetési szervek bevételei és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok saját bevételei, a Központi Maradványalapba történő befizetések, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések is. Az uniós programok bevételei kismértékben haladták meg az egy évvel korábbi összeget. Lényegesen elmaradtak viszont az előző év azonos időszakának teljesülésétől a szociális hozzájárulási adóból származó bevételek. Emellett az általános forgalmi adóból származó bevételek 17,6 milliárd forinttal teljesültek alacsonyabban az egy évvel korábbi bevételekhez képest.

A központi alrendszer 2020. évi november végi 23 157,1 milliárd forint összegű kiadásai 3255,7 milliárd forinttal, 16,4 százalékkal haladták meg az előző évit, ez elsősorban a költségvetési szervek kiadásainak és az egyéb szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak, valamint az uniós programok kiadásainak magasabb teljesülésével függ össze. Magasabban alakultak továbbá az előző év azonos időszakához képest az egyedi és normatív támogatások, a lakásépítési támogatások, a társadalombiztosítási ellátásokhoz történő hozzájárulás, a kamatkiadások, az EU költségvetéséhez történő hozzájárulás, az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások, valamint a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is - derül ki a részletes tájékoztatóból.