"Ha Orbánék megérzik a robbanásveszélyt, meghátrálnak" - Így kaphatnak támogatást a tömegek

Ha a kapacitásokat meg tudjuk őrizni, benne a munkaerőt is, akkor a gazdaság vissza tud állni a válság előtti növekedési pályára. Ennek egyik része, hogy a munkavállalók is kapnak segítséget - mondta a Népszavának Herczog László volt munkaügyi miniszter.
K. Kiss Gergely, 2020. április 20. hétfő, 17:14
Fotó: Getty Images

Március eleje óta naponta ezrek vesztik el a munkahelyüket. A szakember szerint a kirúgások második hulláma még hátravan, mivel az import alapanyagokat, alkatrészeket felhasználó vállalkozások tartalékai kezdenek kifogyni, és ha megszakad a termelési lánc, nem lesz bevétel, nem tudnak bért fizetni. De hogy hányan lesznek végül, akik elvesztik az állásukat, az a cselekvés szempontjából másodlagos: tízezer emberen ugyanúgy kell segíteni, mint százötvenezren.

Sajnos, a kormánynak nincs jó válasza ebben a helyzetben, nem látja be, hogy az olyan szokásos rutinok, mint az átképzés, most nem működnek. Például rengeteg pincér és szakács elvesztette az állását, de két-három hónap múlva folytatni tudják a munkát, minek, mivé kellene átképezni őket? - tette fel a lapnak a költői kérdést a Bajnai-kormány exminisztere.

Szerinte a munka alapú társadalom dogmájának hangoztatása általában, de most különösen értelmetlen, hiszen nem létezik más, mint munka alapú gazdaság, a világon minden gazdaság munkán alapul, ez közgazdasági egyszeregy. A jelszó csak arra jó, hogy bűnbakká tegyék a dolgozó többség szemében a munkanélkülieket, segélyben részesülőket azzal a váddal, hogy teljesítmény nélkül kapnak pénzt.

A tipikus gazdasági válságokban tönkremennek cégek, mert eladósodnak, megszűnik a piacuk, de most normálisan működő vállalkozások és szolgáltatások egyik pillanatról a másikra kényszerültek bezárásra. Különbség az is, hogy a gazdasági válságok többnyire a termelő szférát érintik súlyosan, de most a szolgáltatások álltak le, amit még nehezebb kezelni, mert ma már többen dolgoznak ebben a szektorban, mint a termelésben.

Szerinte ebben a helyzetben a legfontosabb feladat életben tartani a vállalkozásokat és a munkavállalókat. Ha a kapacitásokat meg tudjuk őrizni, benne a munkaerőt is, akkor a gazdaság vissza tud állni a válság előtti növekedési pályára. Ennek egyik része, hogy a vállalkozások kapnak kedvezményes hitelt és állami támogatásokat, de a munkavállalóknak is kell a segítség. A megoldás az lenne, hogy jövedelmet, pénzügyi támogatást adunk azoknak, akik elvesztették a munkájukat.

Ha nincsenek szociális kapaszkodók a túlélésre hatalmas feszültségek várhatók. Azt már tudjuk, milyen csendes beletörődéssel fogadta a társadalom, hogy a migránsok veszélyesek és Soros sokat árt az országnak, de azt még nem tudjuk, miként reagálnak az emberek arra, ha éhesek. Hétről hétre nő azok száma, akiknek elfogyott a tartalékuk és már nincs semmilyen forrásuk a megélhetésre. Ha pedig tömegesen éhezni fognak az emberek, az kiszámíthatatlan folyamatokhoz vezethet.

Éhséglázadásig nem lenne szabad elmenni, ez senkinek, a kormánynak sem érdeke. Herczog biztos benne, hogy ha a kormánynál megérzik a robbanásveszélyt, akkor meghátrálnak, és egy fordulattal kihirdetik a támogatást. Ha valahol erőt érzékelnek, eddig is képesek voltak száznyolcvan fokos fordulatra akár egy napon belül is. A szakember nem lenne meglepve, ha a közeli hetekben bejelentenék, hogy mégis pénzt kapnak a friss munkanélküliek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

OV, 2020.04.21 16:34

Jómagam úgy gondolom, hogy ELŐSZÖR A FIDESZ SZAVAZÓK BUKSIJÁBAN KELL VÁLTOZÁST INDUKÁLN, nekik kell MEGVÁLTOZNIUK és KIKÖVETELNI vezérüktől valamiféle EMBERI magatartást!
ugyanis gondoljunk bel: bármely társadalmi csoport, réteg, munkanélküliek, "éhezők" kimennének tüntetni: az Orbán-Habony-Rogán kommunikáció azonnal beizzítja, hogy hát ők Soros által felbérelt "idegen" és nem "keresztény" rendbontó elemek, akik Soros által felbérelve akarják a mi keresztényi il-liberalizmusunkat megdönteni!
ne legyen kétségünk afelől, hogy bárki is megy ki JOGOSAN tüntetni: ők Orbán, de LEGFŐKÉPP A FIDESZ SZAVAZÓK SZEMÉBEN, ők csak egyszerűen Soros-bérencek lesznek!
Akkor meg MINEK menjen ki valaki tüntetni-és emelje fel a szavát az igazságtalanságért: EZÉRT, hogy egy Fidesz szavazó megalázza és gyűlöletfaktornak tekintse!
nem ér annyit az egész! Inkább éhezik az ember, de nem alázza meg magát: hisz a szegénynek z önbecsülésénél úgysincs többje, ne hagyja magát megalázni!
Sajnos: amíg a Fidesz szavazókban nem indul el valamiféle EMBERI változás...addig itt úgyse lesz semmi!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.04.21 16:23

Kedves laci_52!
Én ÁRNYALNÁM a képet!
A "magyar" nép nem birka: egyszerűen az Orbán éra-és gyűlöletkommunikácció DIREKTBE KIÖLTE a tárdadalmi érdekérvényesítés és MYOMÁSGYAKORLÁS minden attitűdjét, erejét és rendszerét!
Érzékletes példa:
ha emlékszik rá 2019 év végén és 2020 januárjában TEHÁT A JÁRVÁNY HAZAI KITÖRÉSE ELŐTT a pedagógustársadalom tüntetni és NYOMÁST gyakorolni akart a béremelés rendszere miatt, illetve ha emlékszik rá ugyanezt tették a közalkalmazottak is!
Mi volt a reakció:
hogy ők Soros-bérencek, ...még előbb 2018-ban emlékszünk rá "szakállas kockás-ingesek) , és magát a nyomásgyakorlást megszervezőket egyszerűen Soros NGO tagoknak kiáltotta ki, és tekintette bűnbaknak!
na most: mint tudja egy pedagógus INKÁBB ÉHEZIK, DE NEM HAGYJA MAGÁT MEGALÁZNI...és inkább bezárkóznak "értelmiségi elefántcsont tornyukba"...így elhalnak ezen kezdeményezések!
..de hogy milyen érdekes az állampárt hozzáállása ezen pedagógus társadalomhoz:
JÁRVÁNY ELŐTT: Soros bérencek meg idegen érdekeket kiszolgáló rendbontó "elemek"
JÁRVÁNY KÖZBEN ALIG 2 HÓNAP MÚLVA: Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár már "fejet" hajt a pedagógusok előtt, hogy milyen jól átálltak a digitális oktatásra!
PEDIG UGYANAZON PEDAGÓGUSOKRÓL BESZÉL A HATALOM CSAK ELTELT KÉT HÓNAP!-sicc
Hát így megy ez kedves Uram:
Az állam ki-és felhasznál alantas és aljas politikai céljai érdekében csoportokat...akkor meg MINEK lázadni...inkább mindenki hátrébb húzódik...és építse csak Orbán-és szavazói az il-liberalizmust úgy ahogy akarja!
Ez van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.04.21 15:50

A magyar birka nép, nagyon messze van még a robbanásveszély.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2020.04.21 11:55

Abból lesz a baj, hogy a kormány NEM IS AKAR segíteni Gipsz Jakab vidéki szobafestő vállalkozó három alkalmazottján. Akiknek még van egy hétre munkájuk, de elsejétől megszűnik a munkahelyük. A szobafestő könyvelője (özv. Gizi néni) hallott ugyan a kormány állásmentő csomagjáról, de a szöveget sajnos nem sikerült értelmeznie.... Ezért a három alkalmazott és családjuk júniusban már uzsora kölcsönből fog élni, mert NINCSENEK TARTALÉKAIK (minta nagyvárosoktól távolabb élő magyar családok túlnyomó részének). Tőlük kell félnie a kormánynak, nem a dörzsölt pénzügyesek által védett nagyvárosi óriáscégek alkalmazottjaitól. A Fidesz most veszíti el fő szavazóbázisát, a magyar vidéket. A vidéki munkabérek alacsonyan hagyásával a magasan iskolázott vidékieket már elvesztette az utóbbi években, most veszíti el az alacsonyan iskolázottakat (tömeges munkanélkülidség) és az időseket (házhozszállítás híján utcára, boltba kényszerítés járvány alatt).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2020.04.21 10:17

Pontosan. Ez a tetű banda csak az erő szavából ért...lsd a netadós tüntetés. Ahogy összeverődött pár tízezer ember egyből visítva behúzták a nyakukat. Minden esetben ez kellene. Meg sok népszavazás. Ezekkel lehet tönkretenni idegileg ezeket a nyavalyásokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html