Változás a felsőoktatásban: megszűnik a kétéves felsőfokú szakképzés

Szeptembertől megszűnik a felsőfokú szakképzés, helyét a felsőoktatási szakképzés veszi át, amelyet ettől az évtől csak főiskolák és egyetemek indíthatnak - írja az eduline.hu.
Tóth Kata, 2013. január 14. hétfő, 08:08
Fotó: Napi.hu

Ilyen képzésre akkor juthat be egy-egy diák, ha legalább 200 pontot szerez a felvételin, a tanulmányi és az érettségi pontokkal, illetve az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt - tavaly még 140 pont volt a bekerülési küszöb. A felvételi pontok számításakor - ellentétben az alap- és osztatlan képzéssel - nemcsak az érettségi pontokat, hanem a tanulmányi pontokat is meg lehet duplázni.

A háromféle lehetőség - az érettségi pontok, illetve a tanulmányi pontok megduplázása, illetve a kettő összeadása - közül mindig a legelőnyösebbel számolnak. Ha valaki felsőoktatási szakképzésre jelentkezik, a felvételi pontokba nem számítanak bele az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért helyezésért, illetve az Országos Művészeti Tanulmányi versenyek alapján járó többletpontok.

Felsőoktatási szakképzésnél, ha a felsőoktatási intézmények megadták a kötelező tárgyakat, az érettségi pontokat azokból kell számolni, ha nem, akkor a bizonyítványban szereplő két legjobb eredményből áll össze a pontszám. Ha a felvételiző állami ösztöndíjas helyre kerül be, 12 félévig tanulhat ingyen a felsőoktatásban, alap-, osztatlan- és mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben. Ha az adott szak képzési ideje 10 félévnél hosszabb, akkor természetesen több szemeszterrel gazdálkodhattok: a 12 féléves orvosi képzést például 14 félév alatt kell elvégeznetek. A doktori képzést külön kezelik, további hat féléven keresztül fizeti a tanulmányokat az állam.

A támogatási időbe minden félév beleszámít, amelyre aktív hallgató regisztrál, akkor is, ha egyetlen kreditet sem szerez. Ez nem vonatkozik arra az esetre, ha betegség, baleset vagy szülés miatt nem tudja befejezni a félévet. Alapszabály, hogy egy adott szakon a támogatott félévek száma maximum kettővel lehet több, mint a tantervben meghatározott képzési idő, tehát egy hat féléves alapképzésben maximum nyolc félévig tanulhattok ingyen. A portál szerint a párhuzamos félévekért két szemesztert vonnak le az államilag támogatott keretetekből. Ha az érettségi után beiratkoztok történelem, egy évvel később pedig nemzetközi tanulmányok alapszakra, és mindkettőn állami ösztöndíjas helyet szereztek, a második egyetemi évetektől kezdődően minden szemeszterben két félévvel fogy majd a támogatási időtök.

HOZZÁSZÓLÁSOK