Változás jön a budapesti éjszakában

Több mint egymilliárd forintot terveznek fordítani a budapesti közvilágítás korszerűsítésére. A mintegy hétezer nagynyomású nátrium lámpatest korszerű, energiahatékony ledes világítótestre történő cseréjével a becslések szerint évente 65 millió forintnyi áramdíjat lehetne megtakarítani - áll a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésben, amelyet az MTI idéz.
Szász Péter, 2017. augusztus 24. csütörtök, 15:17
Fotó: MTI Fotó

A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett javaslat szerint a projekt 15 kerületben, több mint 30 helyszínen javasol korszerűsítést. A kivitelezés 2018 első negyedévtől 2019 nyár végéig tartana.

Jelenleg Budapesten az amortizált és műszakilag is korszerűtlennek tekinthető, nagy energiafogyasztású és magas üzemeltetési költségű közvilágítási lámpatestek mennyisége mintegy 30 ezerre tehető, és középtávon - 5-7 éven belül - további mintegy 80 ezer elavult lámpatest cseréjével kell számolni.

Az indokolható megtérülési időn belül mintegy hétezer lámpatest ledes világítótestre történő cseréje valósítható meg, amit az energiamegtakarításon alapuló hosszú távú fővárosi forrással lehetne finanszírozni. Az éves becsült energiamegtakarítás 1,8 millió kWh. Szakértői becslések alapján a projekt várható megtérülési ideje 13-15 év, a ledes lámpatestek várható műszaki élettartama pedig 20-25 év.

A nagynyomású nátrium lámpatest cseréje, jelenlegi árakon számítva 280 millió forint költséget jelentene, ugyanakkor nem eredményezne energiamegtakarítást. A projekt megvalósítása kedvező, hiszen a műszakilag várható üzemeltetési idő mintegy kétharmada alatt megtérül a felvett kölcsönösszeg az energiamegtakarításból.

A tervek szerint projekthez a fővárosi önkormányzat 900 millió forintos támogatást biztosítana. Az Európai Beruházási Bank az előzetes hozzájárulását megadta a korszerűsítési projekt hitelből történő finanszírozásához. A fennmaradó 150 millió forintot a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. saját erőből biztosítaná azzal, hogy a felszerelést a kft. saját dolgozói végeznék el - olvasható a javaslatban.

Az előterjesztés elfogadásával biztosíthatják a szükséges fedezetet a BDK Kft. részére a közbeszerzési eljárás megkezdésére, és annak eredményes lezárulta után dönthet majd a közgyűlés a fővárosi forráshoz kapcsolódó szerződések pontos tartalmáról és végleges összegéről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sirásó, 2017.08.24 15:44

megint a kis tiborcz gyereknek nincs munkája? vidéken ahol már dolgozott, nemhogy az emberek nem látnak a vaksötétben, de még a denevérek sem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html