Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNSZKSZ véleményezte a kormány kereskedelempolitikai akciótervét a jelenleg rendelkezésére álló dokumentumok alapján. Az érdekképviselet szerint, jelen piaci körülmények között az jelentené a legnagyobb segítséget, ha a kormányzat a fogyasztói igények egyre magasabb színvonalú kielégítése érdekében célirányos pályázati rendszerrel támogatná a hazai kereskedelmi vállalkozások fejlődését.

A kilátásba helyezett intézkedésekről az alábbiakat állapítják meg:

  • Fogyasztóvédelmi ellenőrzési díj bevezetése minden helyszíni vizsgálat során: Az MNSZKSZ nem tartja elfogadhatónak a fogyasztóvédelmi ellenőrzésekért fizetendő ellenőrzési díjat.
  • Eltérő termékösszetétel kötelező feltüntetése: A szövetség egyetért azzal, hogy a gyártóknak jelölni kelljen termékeiken, amennyiben azokat más országokban eltérő minőségben hozzák forgalomba. A termékek ezzel kapcsolatos kötelező gyártói felcímkézése a fogyasztók érdekeit szolgálja, ezért az MNSZKSZ támogatja.
  • Gyűjtőcsomagolásból tilos értékesíteni a 400 négyzetméter feletti kereskedelmi egységekben (Kivétel zöldség, gyümölcs, ital): Az MNKSZ tagjait érinti a gyűjtőcsomagolásból történő értékesítés tilalma, de álláspont kialakításához nem ismernek elegendő részletet. A szövetség inkább olyan típusú szabályozókat támogat, amelyek növelik a fogyasztók biztonságát, illetve segítik a vevőkiszolgálás színvonalának fejlődését.
  • Reklámköltés maximum az éves árbevétel 0,5 százaléka: Az érdekképviselet a fogyasztók túlzó befolyásolása miatt és a reklámok árdrágító hatása miatt elfogadhatónak tartja, hogy a marketing költések valamilyen mértékben korlátozásra kerüljenek.
  • 36 millió forint nettó éves árbevételenként 1 fő kötelező foglalkoztatott: Az MNSZKSZ tagjait nem érinti ez a javaslat. Véleményük szerint egy ilyen típusú rendelkezés csökkenthetné a kereskedelmi dolgozók leterheltségét, illetve hozzájárulna a vásárlók magasabb színvonalú kiszolgálásához, de felhívják a figyelmet, hogy egyben felboríthatja a munkaerőpiacot.
  • Környezethasználati díj a parkolóhelyek után: A szövetség nem javasolja, hogy bevezetésre kerüljön napi fogyasztási cikkeket forgalmazó vállalkozások esetén a parkolóhelyek után számított környezethasználat díj.
  • Havonta 2 szabad hétvége biztosítása a kereskedelmi dolgozóknak: Az MNSZKSZ nem tartja elfogadhatónak a havi 2 szabad hétvége biztosítását, mert az több ezer kisebb alapterületű, főként vidéki kereskedelmi egységben megoldhatatlan. A havi két szabad vasárnap biztosításával szövetségünk egyetért.
  • 100 százalékos vasárnapi pótlék: A szövetség a 2017-től megemelkedett nehezen kigazdálkodható bérek, illetve bérterhek és a már 2018. évre megkötött bérmegállapodás miatt nem tartja elfogadhatónak a 100 százalékos vasárnapi pótlék bevezetését.