Változás jön a magyar egészségügyben

Jövő év első felében már érezhető lesz a haladás az egészségügyben - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár. Folytatódik az alapellátás megerősítse, az intézményeket pedig úgy irányítják, hogy ne egymás elől szipkázzák el a munkaerőt és a forrásokat. A szakmai minimumkövetelmények átalakítsa az Országos Tisztifőorvosi Hivatalra vár.
MTI, 2015. november 20. péntek, 16:51
Fotó: Napi.hu

Jelenleg kétszáz üres háziorvosi praxis van az országban, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) október 31-ig 80 pályázat érkezett a háziorvosi letelepedési és praxispályázatokra - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán az MTI-nek.  A letelepedési pályázat keretösszege 500 millió forint volt. Tavaly 38 háziorvosi helyet töltöttek be, ehhez jött az idei nyolcvan pályázat. Ónodi-Szűcs Zoltán úgy vélte, így akár a felére is csökkenhet a tartósan betöltetlen praxisok száma.

Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta, az ágazatban olyan konkrét ügyeket kell továbbvinni, mint például az alapellátás megerősítésének folytatása népegészségügyi szempontból, amihez forrást és eszközt is kapnak majd a háziorvosok. Továbbá fontos feladata lesz az intézményeket úgy irányítani, hogy ne "egymás elől szipkázzák el" a munkaerőt és a forrást, de elvégzendő feladat a szociális ellátás leválasztása az egészségügyi ellátásról, hiszen - mint mondta - még mindig sok helyen szociális ellátás folyik az eredetileg gyógyításra finanszírozott ágyakon.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalra vár a minimumrendelet átalakítása egy tevékenységalapú szabályrendszerre, valamint az új fővárosi kórház ügye. Utóbbi kapcsán az államtitkár elmondta, miniszteri biztosként Cserháti Péter korábbi államtitkár, jelenleg az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatója felügyeli az új budapesti kórház beruházását.

Ezért kapott több fizetést

"Ahhoz, hogy haladjuk, párhuzamosan kell dolgozni" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, reméli, hogy az első eredményeket már a jövő év első felében érzékelheti a lakosság. Az államtitkár a fizetésével kapcsolatos sajtóhírekre reagálva jelezte: lemond államtitkári fizetése egy részéről, így a jövőben őt is a besorolás szerinti bérezés illeti meg.

Ezzel kapcsolatban elmondta, munkajogi szempontból áthelyezéssel került az államtitkári tisztségbe a korábbi Állami Egészségügyi Központ főigazgatói székéből, ezért korábbi főigazgatói illetményét kapta meg. Mivel a munkáltató a közalkalmazotti jogállásról szóló törvény szerint nem csökkentheti a munkabért, saját maga mondott le a többletjavadalmazásról. Megjegyezte: mindösszesen két hétig kapott magasabb fizetést.

Az államtitkár pénteken a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökével tárgyalt az egészségügyben dolgozók ágazati kollektív szerződéséről, az alapellátási törvény végrehajtási utasításainak kidolgozásáról és a rezidensek helyzetéről is. A tárgyalás után Éger István elmondta, a rezidensek helyzetét nem lehet elvonatkoztatni a szakorvosi körtől, már csak a bérfeszültségek miatt sem, de azért sem, mert a fogyatkozó szakorvosi létszám veszélyezteti a gyakorló orvosok képzését. Éger ígéretet kapott Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkártól arra, hogy sürgősséggel folytatódik az ágazati kollektív szerződés kidolgozása, benne egy előmeneteli rendszerrel, amelyet a kamara is szorgalmaz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Arthur Bloch, 2015.11.21 06:35

"Változás" jött- igen , - most egy hosszabb-nevű manager fogja nem igazgatni az egészséünket !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antisoros, 2015.11.20 19:57

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html