Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szakmai alapokon nyugvó méltányos döntések születtek a trafikpályázatok elbírálásánál - jelentette ki a politikus az MTI beszámolója szerint egy más témában tartott sajtótájékoztatón feltett kérdésre válaszolva. A méltányosság egyetlen területen, azok esetében sérülhetett, akik kiskereskedelmi tevékenységüket hagyományosan trafikosként, döntően dohánytermékeket értékesítve végezték - tette hozzá. Ma már nagyon kevesen vannak, akik a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években trafikot üzemeltettek, és az elmúlt huszonkét esztendőben talpon tudtak maradni - hangsúlyozta a politikus.

Lázár János közölte: az előzetes becslés alapján mintegy kétszázra tehető az olyan kisvállalkozások száma, amelyek bevételének kétharmadát dohányáru és a hozzá kapcsolódó termékek eladása adja, az emellett alkoholt is forgalmazó vállalkozások száma pedig további néhány száz lehet. A kétszáz régi trafikos jelentős része kapott koncessziót, azoknak pedig, akik nem jártak sikerrel, felajánlják a pályázatok újraértékelését - mondta a fideszes politikus. Ezt részben azért is lehet megtenni, mert több mint ezernégyszáz helyen új pályázatot írnak ki, így nincs még lezárva a folyamat - közölte.

Szakmai segítséget ajánlanak a dohány-kiskereskedők

A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete (MDKE) felajánlotta szakmai segítségét a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek, miután a miniszterelnök bejelentette: a kormány keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket - közölte az egyesület pénteken az MTI-vel. A miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című péntek reggeli műsorában sugárzott interjújában közölte: nem engedhető meg, hogy ezek az emberek elveszítsék a megélhetésüket. Az MDKE erre reagálva bejelentette, felveszi a kapcsolatot a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-vel, és felajánlja, hogy szakmai tanácsadóként, illetve szakmai szempontokat érvényesítő előminősítőként segítik a miniszterelnök által kezdeményezett folyamatot - olvasható a közleményben. A közlemény szerint kérik a hagyományos trafikosokat, akik régóta dohány-kiskereskedelemmel foglalkoznak, és a pályázat első körében egy koncessziót sem nyertek el, hogy vegyék fel a kapcsolatot szervezetükkel.

Az államtitkár szerint körülbelül száz trafikot érinthet majd az újraértékelés, melyet minden esetben külön-külön végeznek el. Bejelentette, a jövő héten felhívást tesznek közzé, erre azoknak a kisvállalkozásoknak, családi vállalkozásoknak a jelentkezését várják, amelyek sikertelenül pályáztak, kiskereskedelmi tevékenységüket hivatásszerűen végezték, és árbevételük döntő hányadát a dohánytermékek értékesítése adta.

A politikus közölte, a sikeres pályázok esetében a jövő héten elkezdődnek a szerződéskötések, hogy a trafikok július 1-jén át tudják venni a kiskereskedelmi tevékenységet.

Lázár János hangsúlyozta, a trafikrendszer kialakításának két alapvető célja, hogy - a forgalmazási helyek számának csökkenése miatt - nehezebben lehessen dohányárut vásárolni, valamint az, hogy megakadályozzák a fiatalkorúak kiszolgálását, hiszen ez a koncesszió elvesztése mellett büntetőjogi következményekkel is járhat. Erről a tervéről - amely az elmúlt években a legfontosabb dohányzásellenes lépés - a kormánynak "esze ágában sincs lemondani" - tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című péntek reggeli műsorában sugárzott interjújában közölte: a kormány keresi a jogi lehetőséget arra, hogy azok a trafikosok, akik eddig dohánytermék-kiskereskedelemből éltek, ne veszítsék el megélhetésüket.