Változhat az önkormányzatok számviteli rendszere

A jelenlegi, pénzforgalmi szemléleten alapuló helyett eredményszemléletű államháztartási információs rendszer bevezetését kezdeményezi az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) - olvasható a két szervezet szombati szakmai konzultációjáról kiadott sajtóközleményben.
MTI, 2012. március 24. szombat, 13:35
Fotó: Napi.hu

Domokos Lászlónak, az ÁSZ elnökének és Kósa Lajosnak, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének találkozója után kiadott közös állásfoglalás szerint a jelenlegi rendszernek, illetve az értékcsökkenés ebből adódó elszámolási problémáinak is szerepe van abban, hogy az önkormányzatok gazdálkodása nehéz helyzetbe került. A felek szerint a mai államszámviteli rendszer nem képes biztosítani a közszolgáltatások jövedelmezőségének megítéléséhez szükséges információkat. Az ÁSZ és az szövetség így azon az állásponton van, hogy az államháztartásban indokolt a pénzforgalmi rendszer problémáit kiküszöbölő eredményszemléletű információs rendszer fokozatos bevezetése.

Az ÁSZ és az MJVSZ közös közleménye szerint jelenleg pótlólagos adatbekérés nélkül szinte lehetetlen megmondani, hogy pontosan mennyit költ az önkormányzat kötelező szakfeladatainak (közoktatás, városüzemeltetés) ellátására. Problémát jelent az is, hogy a nyilvántartási és beszámolórendszer nem veszi figyelembe a pénzmozgással nem járó tételeket, és nem képes az eszközök értékét nyomon követni, valós értéküket bemutatni.

A két szervezet ezért kezdeményezi az elhatárolás alapú, eredményszemléletű államháztartási információs rendszer bevezetését. Álláspontjuk szerint így lehetővé válik a valós ráfordítások elszámolása, a tranzakciók pénzügyi és jövedelmi eredményre, illetve a vagyonra gyakorolt hatásának kimutatása. A rendszer végső soron a teljesítmény javulását, a valóságtartalom növekedését, a transzparencia és az elszámoltathatóság, valamint a közszféra folyamatainak rendszerszintű javulását, illetve a közszolgáltatások pontosabb "árszabását" teszi lehetővé.

Az ÁSZ és az MJVSZ közös közleménye szerint figyelembe kell venni azt is, hogy a módszer bevezetésének és alkalmazásának jelentős költségei vannak.

A közlemény kiadói emlékeztetnek rá, hogy 2011-ben ellenőrizték a főváros, a megyék és a megyei jogú városok gazdálkodását és elkezdődött a városok ellenőrzése is. Idén indul a települési önkormányzatok belső kontrollrendszerének felülvizsgálata.
A korábbi években az ÁSZ az önkormányzati vagyongazdálkodással, valamint a többségi önkormányzati tulajdonú társaságok ellenőrzésével csak érintőlegesen foglalkozhatott, miközben számos példa mutatja, hogy az önkormányzati társaságok jelentősége kiemelkedő ebből a szempontból - elég csak az ÁSZ által épp a közelmúltban ellenőrzött BKV hatalmas tényleges és rejtett adósságára, illetve ennek a főváros pénzügyeire gyakorolt hatására gondolni - olvasható a közleményben.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hari1, 2012.03.24 18:12

Ha a kupi nem megy, akkor nem a bútorokat, hanem a kurvákat kell lecserélni.

Ez igaz bármely Önkormányzati és Kormány szervezetre. Úgy szar, ahogy van az egész.

Ha,ha,ha..................
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.03.24 18:04

Nem az ilyesmivel kéne kezdeni egy igazi reformot? Mi meg inkább szombolikus NENYI-zünk, Eszközkezelőn ücsörgünk 2 évet, tákolmányozunk, EU-t kokizunk és szabadságharcolunk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html