Változik a magáncsődről szóló törvény

Módosul a magáncsőd intézményét szabályozó törvény, amelyet 2015. szeptember 1-jétől vehetnek igénybe azok, akiknek lakhatásuk veszélyben van. A törvényjavaslat többek között hosszabb póthatáridőt köt ki, az adósok pedig választhatnak, hogy milyen úton kívánják benyújtani az adósságrendezési kérelmüket.
portfolio.hu, 2015. október 13. kedd, 17:43
Fotó: Napi.hu

A benyújtott módosítás az alábbi pontokra terjed ki:

  • A törvényjavaslat az első ütemben kezdeményezhető adósságrendezési eljárások megindítására 2016. március 1-jéig tartó póthatáridőt köt ki, amelynek segítségével olyanok is kezdeményezhetik az adósságrendezési eljárást, akik a hatályos törvény szerinti határidőket már túllépték.
  • Az adós választhat: vagy közvetlenül a főhitelezőnél nyújtja be az adósságrendezésre vonatkozó kérelmét vagy a Csődvédelmi Szolgálat útján terjeszti elő az iratokat. Amennyiben van főhitelező, a bíróságon kívüli adósságrendezésre mindenképpen sor kerül, de a választási lehetőség csökkentheti a pénzügyi intézmények adminisztrációs terheit.
  • Azoknál az adósoknál, akiknél az ingatlanon jelzálog- vagy pénzügyi lízingszerződés van érvényben, és annak futamideje hosszabb, mint az adósságrendezés időszakaként meghatározott 5 év, akkor az adósságtörlesztési tervet ennek figyelembe vételével kell elkészíteni. A hitelezőnek ebben az esetben a minimális megtérülését csak a futamidő végén kell biztosítani. Ilyen esetben azonban az 5 év elteltével az adósnak a futamidő lejártáig fizetnie kell a törlesztő részletet, függetlenül attól, hogy az adós már kézhez kapta a mentesítési határozatot.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK