Változik a TAJ-kártya elfogadása is - ez vár ránk az egészségügyben

Bővül a gyógyászati segédeszközök támogatással történő javítására jogosultak köre, módosulnak a gyógyszerhamisítással kapcsolatos intézkedéseket, szigorodik a TAJ-kártya használata is 2013-ban - derül ki többek között a legújabb egészségügyi salátatörvényből, amely a december 27-ei Magyar Közlönyben jelent meg.
NAPI, 2012. december 28. péntek, 16:22
Fotó: Napi.hu

A törvénymódosítás értelmében lehetővé válik az egyedi méretvétel alapján gyártott eszközök egy részére vonatkozó csere támogatása akkor is, ha arra nem javítás miatt, hanem a beteget érintő méretváltozás okán kerül sor, így a betegek megszokott eszközüket továbbra is használni tudják.

TAJ-kártya csak arcképes igazolvánnyal használható

A jövőben az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez a beteg a TAJ-kártyája mellett valamely arcképes, a személyazonosság igazolására alkalmas igazolványát is köteles bemutatni. Így nehezebbé válik, hogy az ellátásra jogosulatlanok a társadalombiztosítás terhére vegyenek igénybe ellátásokat.

A gyógyszertörvény módosításának köszönhetően a hamisított gyógyszerekkel szemben, teljes körben, törvényi intézkedésekkel szabályozva lehet fellépni. A jövőben az egészségügyi államigazgatási szerv valamennyi kiskereskedelemmel foglalkozó gazdasági szereplőnél ellenőrizheti, hogy nem történik-e gyógyszerek illegális forgalmazása.

A gyógyszertárak nem kereskednek, hanem szolgáltatnak

A gyógyszertárak a törvény értelmében a jövőben nem kereskedelmi gyakorlatot, hanem elsősorban egészségügyi szolgáltató tevékenységet végeznek. A gyógyszerészek a beteg engedélyével megnézhetik a megelőző gyógyszerkiváltásait. Így pontosabb tájékoztatást nyújthatnak és ellenőrizni tudják a gyógyszerek között fennálló esetleges kölcsönhatásokat, összeférhetetlenségeket.

A gyógyszertárakban is lehetővé válik a gyógyászati segédeszköz-katalógusban szereplő adattartalommal a gyógyászati segédeszközökre vonatkozó eszközismertetés és tájékoztatás. A módosítás továbbá részletes szabályokat fogalmaz meg a fiókgyógyszertár áthelyezésére vonatkozóan, illetve a gyakorlati tapasztalatok függvényében pontosítja a közforgalmú gyógyszertár áthelyezésével kapcsolatos szabályokat.

Magyarország teljes jogú tagként csatlakozni kíván Eurotransplanthoz, amiről januártól kezdődhetnek meg a  tárgyalások. A megállapodással adott kereteken belül biztosított a jogszerű, biztonságos, szigorú és egységes szabályok között zajló, átlátható és nyomon követhető nemzetközi szervcsere.

A járványügyi biztonság erősítése érdekében szükséges, hogy ne csak a beteg vizsgálata során megállapított fertőző megbetegedés vagy annak gyanúja kerüljön a személyes adatokkal együtt bejelentésre, hanem a laboratóriumi vizsgálattal kimutatott kórokozó is. Hiszen a fertőző betegség gyanúja nem csak a beteg vizsgálata, hanem már a betegtől vett minták laboratóriumi vizsgálata során is felmerülhet.

Május 1-étől államosítják a járóbeteg szakellátást


A járóbeteg-szakellátást nyújtó önkormányzati tulajdonban és működtetésben lévő egészségügyi szolgáltatók 2013. május 1-jétől állami tulajdonba és fenntartásba kerülnek, kivéve, ha az adott önkormányzat úgy dönt, hogy továbbra is ellátja ezt a feladatot. Erről az önkormányzatoknak 2013. február 15-ig kell nyilatkozniuk. Nyilatkozat hiányában az intézmény állami tulajdonba kerül.

A biocid anyagokra vonatkozó intézkedések


Az Európai Unió Hivatalos Lapjában 2012. május 22-én hirdették ki a biocid termékek forgalmazásáról és felhasználásáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletet, melynek megjelenésével szükséges volt az erre vonatkozó jelenlegi nemzeti szabályozás felülvizsgálata és megfelelő módosítása. A biocid termék olyan hatóanyag, illetve egy vagy több hatóanyagot tartalmazó készítmény, a felhasználóknak szánt kiszerelési formákban, melynek az a célja, hogy valamely kártékony biológiai szervezetet kémiai vagy biológiai eszközökkel elpusztítson, elriasszon, ártalmatlanítson, károkozásában akadályozzon (pl. növényvédőszerek, rovarirtószerek).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2012.12.29 21:03

@StoneHeart: Legalább 25 májtranszplantációra váró betegnél meghamisitották a creatinin eredményt, így vesebetegnek is nyilvánítva előrébb kerültek a listán....eredmény: a botrány miatt megcsappantak a biztosítóknál jelentkező szerv felajánlók.
...
...ez rosszabb, mint a TAJ-kártya miatt kiakadók tábora.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

StoneHeart, 2012.12.29 17:46

Az, hogy kérnek egy személy igazolványt semmit nem jelent. akkor is el kell, ha nincs a taj kártya mögött befizetés.

Hát csak úgy névtelenül vért adni. Az elég fura lenne. Még szép, hogy kérik a taj kártyát és személy igazolványt. Mert, ha gond van a vérrel, akkor a donort vissza tudják keresni. Ahogy USE írta ez a vért megkapót, a vérrel dolgozót és a vért adót védik. Ez így helyes.

Az Eurotransplanthoz való csatlakozás jó dolog az olyan szervre váró betegeknek, akik már hosszú évek óta vár és akiknek sürgős a szervátültetés az állapotuk miatt. Vagy azoknak akik már többször kaptak és a szervezetük mindig kilökte. De itt jön a képbe az utógondozás. Amit USE szintén jól megfogalmazott, ezzel gond van.

@USE: "A göttingeni egyetemen pontosan most robbant ki a botrány amelyben német orbosok szándékosan hamisítottak meg labor adatokat, hogy pácienseik előrébb kerüljenek a listán."

Nem tudom, hogy csinálták. Mert lista van és, aki alkalmas, vállalja az rajta van. Elvégeznek rengetek vizsgálatot ahhoz, hogy felkerüljenek. Ezt évente csinálják, majd egy bizottság eldönti az eredmények alapján, hogy alkalmas-e. Aztán mikor van egy szerv több embert behívnak és akinek a legjobb és minden vizsgálat rendben az kapja. Persze lehet valamit manipulálni és akkor azt választják, de túl rossz eredményt sem lehet, mert az kizáró ok. De ez csak veseátültetésnél tudom, hogy működik. Bár már ez is régen volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.12.29 14:24

@USE: Ilyenkor már nem oly nagy hazafi?! Az országban már ne is legyen tüdőátültetésre alkalmas hely?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.12.29 14:23

@USE: Akinek nincs TAJ-kártyája, az nem kap elviekben ingyenes ellátást, hacsak nem sürgős!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.12.29 13:51

@juliann:

Elviekben jó: nagyobb rendszerbe kerül a magyar szervre váró.
Bonyolult a beválasztási kritérium egyes szerveknél nem biztosítható a nagy távolság miatti szállítás kiválasztás esetén sem.
Cserébe minden magyar szerv a közös listára kerül.
Nálunk nem a transzplantációs technikával van gond, hanem a donorgondozással és a recipiens felkészítéssel, utógondozással.
...
A göttingeni egyetemen pontosan most robbant ki a botrány amelyben német orbosok szándékosan hamisítottak meg labor adatokat, hogy pácienseik előrébb kerüljenek a listán.
...
Ausztria nyílt és szankcionálatlan nemzetközi szervkereskedelmet folytat azzal, hogy magyar véradókat toboroz pénzért.
...
Azt tervezik Magyarországon, hogy megszervezik a tüdőtranszplantációt?...
Minek?...az évi hét-nyolc műtétért amit a sokkal jobb körülmények között működő és esetszámban megfelelő mennyiségű műtéte végző bécsi Allgemeine Krankenhaus elvégez évek óta?...azzal "támadnak" egyesek, hogy cserébe az összes beültetendő tüdőt fel kell ajánlanunk. Ez a tervezet rendszerrel megszűnne. Ráadásul a felajánlott szervek amúgy sem lennének alkalmasak a recipienseknek. Halkan jegyezném meg, hogy jelenleg értelme sincs a tüdőtranszplantációnak. Drága mulatság, hogy mellkassebészek gyakorolhassanak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html