Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A törvénymódosítás értelmében lehetővé válik az egyedi méretvétel alapján gyártott eszközök egy részére vonatkozó csere támogatása akkor is, ha arra nem javítás miatt, hanem a beteget érintő méretváltozás okán kerül sor, így a betegek megszokott eszközüket továbbra is használni tudják.

TAJ-kártya csak arcképes igazolvánnyal használható

A jövőben az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez a beteg a TAJ-kártyája mellett valamely arcképes, a személyazonosság igazolására alkalmas igazolványát is köteles bemutatni. Így nehezebbé válik, hogy az ellátásra jogosulatlanok a társadalombiztosítás terhére vegyenek igénybe ellátásokat.

A gyógyszertörvény módosításának köszönhetően a hamisított gyógyszerekkel szemben, teljes körben, törvényi intézkedésekkel szabályozva lehet fellépni. A jövőben az egészségügyi államigazgatási szerv valamennyi kiskereskedelemmel foglalkozó gazdasági szereplőnél ellenőrizheti, hogy nem történik-e gyógyszerek illegális forgalmazása.

A gyógyszertárak nem kereskednek, hanem szolgáltatnak

A gyógyszertárak a törvény értelmében a jövőben nem kereskedelmi gyakorlatot, hanem elsősorban egészségügyi szolgáltató tevékenységet végeznek. A gyógyszerészek a beteg engedélyével megnézhetik a megelőző gyógyszerkiváltásait. Így pontosabb tájékoztatást nyújthatnak és ellenőrizni tudják a gyógyszerek között fennálló esetleges kölcsönhatásokat, összeférhetetlenségeket.

A gyógyszertárakban is lehetővé válik a gyógyászati segédeszköz-katalógusban szereplő adattartalommal a gyógyászati segédeszközökre vonatkozó eszközismertetés és tájékoztatás. A módosítás továbbá részletes szabályokat fogalmaz meg a fiókgyógyszertár áthelyezésére vonatkozóan, illetve a gyakorlati tapasztalatok függvényében pontosítja a közforgalmú gyógyszertár áthelyezésével kapcsolatos szabályokat.

Magyarország teljes jogú tagként csatlakozni kíván Eurotransplanthoz, amiről januártól kezdődhetnek meg a  tárgyalások. A megállapodással adott kereteken belül biztosított a jogszerű, biztonságos, szigorú és egységes szabályok között zajló, átlátható és nyomon követhető nemzetközi szervcsere.

A járványügyi biztonság erősítése érdekében szükséges, hogy ne csak a beteg vizsgálata során megállapított fertőző megbetegedés vagy annak gyanúja kerüljön a személyes adatokkal együtt bejelentésre, hanem a laboratóriumi vizsgálattal kimutatott kórokozó is. Hiszen a fertőző betegség gyanúja nem csak a beteg vizsgálata, hanem már a betegtől vett minták laboratóriumi vizsgálata során is felmerülhet.

Május 1-étől államosítják a járóbeteg szakellátást


A járóbeteg-szakellátást nyújtó önkormányzati tulajdonban és működtetésben lévő egészségügyi szolgáltatók 2013. május 1-jétől állami tulajdonba és fenntartásba kerülnek, kivéve, ha az adott önkormányzat úgy dönt, hogy továbbra is ellátja ezt a feladatot. Erről az önkormányzatoknak 2013. február 15-ig kell nyilatkozniuk. Nyilatkozat hiányában az intézmény állami tulajdonba kerül.

A biocid anyagokra vonatkozó intézkedések


Az Európai Unió Hivatalos Lapjában 2012. május 22-én hirdették ki a biocid termékek forgalmazásáról és felhasználásáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletet, melynek megjelenésével szükséges volt az erre vonatkozó jelenlegi nemzeti szabályozás felülvizsgálata és megfelelő módosítása. A biocid termék olyan hatóanyag, illetve egy vagy több hatóanyagot tartalmazó készítmény, a felhasználóknak szánt kiszerelési formákban, melynek az a célja, hogy valamely kártékony biológiai szervezetet kémiai vagy biológiai eszközökkel elpusztítson, elriasszon, ártalmatlanítson, károkozásában akadályozzon (pl. növényvédőszerek, rovarirtószerek).