Változik az autók átírásával kapcsolatos ügyintézés

Július 1-jétől megváltozik a gépjárművek átírásával és eladásának bejelentésével kapcsolatos okmányirodai ügyintézés - áll a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) sajtóközleményében.
MTI-Eco, 2010. június 25. péntek, 14:20
Fotó:

Idén január 1-jétől teljes bizonyító erejű magánokirat kell az okmányirodai ügyintézéshez a gépjármű tulajdonjogában vagy az üzembentartó személyében történt változás bejelentéséhez a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. törvény 33. §-a (6) bekezdésének rendelkezései szerint.

Az adásvételi illetve az üzembentartói szerződésnek tartalmaznia kell azokat a kötelező tartalmi elemeket, amelyeket "a közúti közlekedési nyilvántartásba bejegyzett jármű tulajdonjogának, illetve üzembentartó személyének változását igazoló teljes bizonyító erejű magánokiratnak a közlekedési igazgatási eljárásban történő felhasználhatóságához szükséges kötelező tartalmi elemekről" szóló 304/2009. (XII. 22.) Korm. rendelet előír.

Július 1-jét követően a kormányrendeletben meghatározott adattartalommal rendelkező teljes bizonyító erejű magánokirattal - adás-vételi, vagy üzembentartói szerződéssel - kell igazolni a változást az okmányirodai ügyintézéskor a gépjárműeladás tényének nyilvántartásba történő bejegyzéséhez, a tulajdonjog változás bejegyzéséhez (a jármű átírásához), és az üzembentartó adatainak, illetve az üzembentartó személyében történt változás bejegyzéséhez.

A kötelező tartalmi elemek hiányában nem kerülhet sor az említett változások járműnyilvántartásba bejegyzésére, az új törzskönyv, illetve az új forgalmi engedély kiadására.

Ez esetben a változás bejelentésére irányuló okmányirodai eljárásban az eljáró hatóság a nyilvántartásba történő bejegyzést elutasítja, egyben felszólítja az ügyfelet az e rendeletben meghatározott tartalmi követelményeknek megfelelő teljes bizonyító erejű magánokirat benyújtására, valamint felhívja az ügyfél figyelmét a késedelmes bejelentés jogkövetkezményeire.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

javors, 2010.06.26 07:59

Jó lenne ha leírnák,mi változott ? Mert, ebből nem derül ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html