A forgóeszközhitelek maximális futamideje 1 évről 3 évre emelkedik és lehetőség van a már megkötött hitelszerződéseket is maximum 3 éves futamidejűre módosítani. A hosszabb futamidő előnyös mind a beruházáshoz kapcsolódó kezdeti megnövekedett forgóeszközigényüket fedezni kívánó, mind a tevékenységüket beruházás nélkül bővíteni kívánó kis- és középvállalkozások számára.

A beruházási hitelek lehívásának végső határideje fél évvel kitolódik

A beruházási hitelek - beleértve az NHP második szakaszában már megkötötteket is - lehívásának határideje 2014. december 31-ről fél évvel, 2015. június 30-ra tolódik ki. A szerződéskötésre továbbra is 2014. december 30-ig van lehetőség, valamint a szerződéses összeg minimum 30 százalékának lehívására és a vállalkozás általi felhasználására sor kell kerülnie 2015. február 27-ig.

A kereskedelmiingatlan-hitelek portfóliótisztítása felgyorsulhat

A hitelintézetek portfóliótisztításának elősegítése érdekében a továbbiakban új beruházási hitelből lehetőség van olyan kereskedelmi célú ingatlanok bérbeadási céllal történő megvásárlására (majd ezt követő átalakítására, felújítására), amelyek 2014. március 31. előtt felmondásra került vagy nem teljesítővé vált hitelek biztosítékaként (vagy lízingügylet tárgyaként) szolgáltak, illetve szolgálnak.

A fentiek mellett - a szintén az MNB április 8-i közleményben bejelentett - faktoringon keresztül történő finanszírozás részletszabályainak kidolgozása egyelőre folyamatban van. A szakértői egyeztetések lezárultát követően az ennek részleteit tartalmazó újabb terméktájékoztató előreláthatólag június elején lép hatályba.