Változnak a nyugdíjak - szja-csökkentést jelentett be Varga Mihály (bővített)

A kormány szerdán tárgyalja a 2016-os költségvetés és a hozzá tartozó adójogszabályokat – jelentette be Rogán Antal fideszes frakcióvezetője a képviselő-testület elnökségének ülést követő sajtótájékoztatón. Rogán szerint az Orbán-kormány az adócsökkentések kormánya volt és reményeik szerint ez a jövőben is így marad. A kormánypárti politikusok szerint mind a magánszemélyek, mind a (kis- és közepes) vállalkozások adói csökkentek az elmúlt években.
Papp Zsolt, 2015. április 21. kedd, 14:37
Fotó: Napi.hu

A Fidesz-frakció vezetői keddi ülésén a költségvetés részleteiről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter adott tájékoztatást. A tárcavezető szerint a 2016-os büdzsé az adócsökkentések költségvetése lesz. A magyar gazdaság teljesítménye az elmúlt években látványosan javult, így érdemes elgondolkozni a megtermelt javak elosztásán. Az államadósság mértéke még mindig magas, de csökkenő pályán van. Varga szerint ezek azok a kiidulópontok, amelyek lehetővé teszik a nyugodt tervező munkát, így a megszokottnál jóval korábbi költségvetési vitát.

A költségvetést május 13-ig terjeszti a parlament elé a kormány - ekkor lesznek a részletek nyilvánosak. (FRISSÍTÉS: a miniszter az állami tévé esti adásában elárulta, hogy honnan lesz pénz az adócsökkentésre - részleteket erről itt olvashat.)

A tájékoztatón a következő számok hangzottak el:

GDP: a kormány a gazdaság további növekedésére számít - bár az uniós források felhasználása átmenetileg csökken -, az idei 2,5-3 százalék közötti GDP-bővülés után 2016-ban 2,5 százalékkal nőhet a gazdaság.

Infláció: a fogyasztói árszínvonal emelkedésének üteme lényegesen 3 százalék alatt marad, 1,8-2 százalék között lehet az 2016-ban - ez a nyugdíjemelés tervezéséhez is fontos, alapesetben ennyivel nőhet az ellátás.

Nyugdíjak: az infláció mértékével egyezően 1,8-2 százalékkal emelkedhetnek 2016-ban.

Deficit: az államháztartás tervezési paraméterei között a legfontosabb a hiány mértéke, ami az idei 2,4 százalék után jövőre 2 százalék lehet GDP-arányosan.

Adók:

  • Az NGM arra tesz javaslatot, hogy személyi jövedelemadó (szja) mértéke 16 százalékról 15 százalékra csökkenjen - ez 120 milliárdos adókiesést jelent a költségvetésben és ennyi marad az adózóknál. A kormány hosszabb távon egyszámjegyű, egykulcsos szja-t szeretne, ám ennek idejéről még korai lenne jóslásokban bocsátkozni - mondta Varga.
  • A sertés tőkehús áfája a tervek szerint 27 százalékról 5 százalékra csökkenhet.
  • A tervek szerint 2016-ban tovább emelkedik a családi adókedvezmény a kétgyermekes családoknál.
  • A kormány az illetékek, díjak csökkentését, illetve több esetben azok eltörlését is tervezi - ez összesen 10 milliárd forintos kiesést jelent.
  • Az ágazati különadókban - a bankadó csökkentésén túl - nem tervez változást a kormány 2016-ban, a bankadó az EBRD-vel kötött megállapodás szerint csökkenhet. A részletekről jelenleg is egyeztetnek a Magyar Bankszövetséggel.
  • A társasági adó kulcsai nem változnak, az marad 10, illetve 19 százalék.
  • Az online kasszák alkalmazására kötelezettek körének bővítéséről sem született még döntés.

Bérek a közszférában: a jövő év közepén jelentős béremelés lesz a közszférában alkalmazottaknál a pedagógusok és fegyveres dolgozók korábbi béremelése után. A kormányzati tisztviselők bére 2016 közepétől emelkedhet, a részletekről holnap dönt a kormány.

Forint: Varga Mihály azt is elmondta, hogy a 2016-os költségvetést 308 forintos euróárfolyammal számolták az év egészére, vagyis a mostanihoz képest forintgyengülésre számítanak.

Tartalékok: a büdzsét százmilliárd forintos általános tartalékkal tervezik, de lesz Országvédelmi Alap is, ennek mértéke még nem ismert.

Innen lehet pénz az adócsökkentésre
A 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és a 2 százalék körüli inflációval a nominális GDP 1500 milliárd forinttal nőhet 2016-ra. Mivel az államháztartás újraelosztási mértéke valahol 50 százalék alatt van egy hajszálnyival, így a kormánynak a jövő évi költségvetésben 650 milliárd forintos mozgástere van a kiadások növelésre és a bevételek csökkentésre.
Az államháztartási hiányt 0,4 százalékkal kívánják csökkenteni - ami elvisz 120 milliárd forintot. További 124 milliárd forintos bevételkiesést jelent az szja egy százalékpontos csökkentése, míg a családi adókedvezmény 10 milliárddal csökkenti a költségvetés bevételeit. Hasonló mértékű kiesést jelent a a kisadók, illetékek csökkentése így a már bejelentett intézkedéseken túl 300-350 milliárdos mozgástere marad a kormánynak, amibe bőven belefér a tervezett évközi béremelés a közszférában és sertéshús-áfa mérséklése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unorti, 2015.04.23 10:34

@megfigyelt: zt nyilatkozta csökkent az adósság, megismétlem a korábbi bejegyzésem számait::
2010-es kormányváltáskori adósság 19 833 milliárd ft volt a...


..a gdp arányos számít ....,2002 53 % ....2010 83 % ...,most 76 % ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.04.22 18:41

@megfigyelt: HELYESBÍTÉS!!!
a FIDESZ és az MSZP lesöpörte.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.04.22 18:39

T:@Abbe: Végtelenül felháborít VARGA MIHÁLY nevű élőlény hazugságai.
Azt nyilatkozta csökkent az adósság, megismétlem a korábbi bejegyzésem számait::
2010-es kormányváltáskori adósság 19 833 milliárd ft volt a 2015 április 3-ike adósság 24 846 milliárd ft plusz a MANYUP hatás egyszeri 3 000 milliárd és az államiba irányított járulék havi átlagban 33,33 milliárd ft azaz 1 700 milliárd ft ősszesen 29 546 milliárd ft 148 %-a a 2010 évinek.
Vagy VARGA hülye vagy a népet tartja hülyének.
Hazudoznak a karrtel ügyben is a 4-es autópálya építésénél, felhívnám a itt kommentelők figyelmét,hogy külsö tanácsadóként közre működtem abban a KÖZBESZERZÉSI TÖRVÉNY módosításban ahol az országgyüllés elé került egy törvény módosítás ahol a cégek büntethetősége helyett SZEMÉLYI büntetések kerüljönek a törvénybe ,a FIDESZ és az MDSZP lesöpörte,pedig elhiheti nem azonos a felelőség érzet, akkor ha vagy a céget büntetik 1 milliárd ft ra vagy az igazgató kaphat 5-től 10 évig terjedő börtönt.
Helyette a jelenlegiek törvényesítették a SZABADRABLÁST.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.04.22 14:15

@666ORDOG666: " Egy kis ország polgárainak, az új társadalmi és gazdasági berendezkedés 25 éve alatt elért rengeteg kudarc és kevés siker után az érzékelhetően javuló tendenciákat kellő alázattal köszönteni és elismerni illene."

Tisztelt Népnemzeti Demagóg!

A Gumicsizmás bandája által elért siker messze nincs akkora, amekkorát nagy arcuk indokolna.
Azt mondta a nemzet szélhámosa, hogy van itt pénz mindenre, csak nem kell ellopni. Azt nem mondta hozzá, hogy innentől ők lopnak!

Kimagasló eredményt értünk el foci, kaszinó, termőföld és trafik mutyiban. Ez igaz.
A kórházak azért működnek még, mert a csuti zsarolja a gyógyszer beszállítókat. Akiket nem tud, azok szándékoznak csődeljárást kezdeményezni a kórházak ellen. Már van olyan világra szóló eredmény, hogy 400 napon túli tartozást nem fizettek ki a kórházak beszállítóinak.

A messiásotok hatalomba kerülése óta 50-en felül van az újonnan kivetett adók száma. Ezt az országot nem a Csuti Messiás "gazdasági sikerei" tartják fenn, hanem az a 2000 milliárd amit a köznéptől beszedett adó formájában. Abban remélem nem ringatod magad, hogy a mindenféle jogcímen kivetett adót nem a köznép fizeti. Azt tudjuk, hogy a Los Angelesből importált paróka készítőnek nem, vagy alig kell adóznia. Szigorúan az igazságosság és a szolidaritás jegyében.

Majd elmélkedj el azon, hogy mekkora fejlődés, - nevezd eredménynek ha akarod - hogy a minimálbéres és a közmunkás mennyibe kerül a munkáltatónak ill. a költségvetésnek. A Huf/ Eur árfolyamról már ne is beszéljünk.

Valóban van egy eredmény: az egy kulcsos adóval ütött költségvetési lyukat befoltozták a kvázi nincstelenekre kivetett adóval.
Ha így jobban tetszik: a pénzt átirányították a felső bérkategóriában "tengődők" zsebébe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2015.04.22 12:01

@666ORDOG666:
Tisztelettel kérdezlek, hol élsz Te? Hány éves vagy? Még hiszel a télapóban?
Ugye a cikk, amit körül kommentelünk arról szól... elolvastad egyáltalán?
Induljunk ki abból, hogy talán igazad van és a Szent Orbán szentjobbjai egy romhalmazt vettek át, egy csődtömeget és legyünk türelemmel, amíg a balsors már nem tépi fogyatkozó nemzetünket. Legyen...
Még nagyobb tisztelettel kérdezlek:
Akkor hogy lehet, hogy 2010-2013. között (2014 januári adat) a lakosság adóztatása 17%-al nőtt. Dacára az SZJA csökkentésnek, családi adónak stb-stb?
Hogy lehet, hogy közben nőtt az elszegényedett réteg?
Hogy lehet, hogy az államadósság növekedett (nem akarom mellé vinni a vitát, minimum nem csökkent, noha a manyp vagyon javát lenyúlták)
Hogy lehet, hogy infarstruktúra, oktatás helyett stadionokra költünk?
Hogy lehet, hogy az egészségügy ISMÉT összeomlás határán áll a 70 milliárdos adósságait a vállalkozók finanszírozzák (még)?
Szerinted ez a kiút az elmút (mostmár?) 25 év kerékvágásából?

Sok-sok buta kérdés ez nyilván, melyek az én földhözragadt szemléletem következményeim. Bezzeg Te perspektívákban gondolkozol! :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html