Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hivatalos indoklás szerint ugyanis a legkreatívabb ötletek a folyosói beszélgetések, a közös büfézések alkalmával születnek. Vélhetően azonban inkább arról van szó, hogy szereti szemmel tartani beosztottait, ami manapság kissé "retró" vezetési stílusnak tűnik. A bejelentés általános megrökönyödést váltott ki a munkaerő piacon, hiszen számtalan tanulmány kutatás bizonyítja, hogy a rugalmas munkaidő, illetve az otthonról végzett munka jelentős gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi előnnyel jár. Az Institute of Leadership and Management, brit szervezet kutatásából kiderül, hogy a cégek 94 ajánl dolgozóinak rugalmas lehetőségeket, és a cégvezetők 74 százaléka úgy érzi, ez kimondottan hasznos a társaság számára is. Korábban ezeket a lehetőségeket inkább a nők vették igénybe, hiszen többnyire ők azok, akiket a "rendes" munka után otthon vár a második műszak: gondoskodni kell a családról, a gyerekekről, a háztartásról. A kutatásból azonban kiderül, hogy a nemek közötti szakadék ezen a területen mára mindössze 1 százalék.

Charles Elvin, az Institute of Leadership and Management vezérigazgatója úgy véli, a társadalomban szemléletváltás zajlik. A férfiak egyre inkább távolodnak az 50-es évek apaképétől, és manapság a munka mellett ugyanolyan fontosnak tartják, hogy kivegyék a részüket a családi életből.

A magyar cégek felfogása is sokat változott. Míg korábban az számított jó dolgozónak, aki reggel soha nem késett, és a munkaidő végeztéig az íróasztala mellett ült, manapság az eredmény számít - mondja a magyarországi tapasztalatokról Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke. A legtöbb cégvezető számára teljesen mindegy, hogy a munkatárs hol és mikor végzi el a munkáját, a lényeg az, mit tesz le az asztalra. Az pedig bebizonyosodott: a munkavégzés helye és ideje nincs összefüggésben annak minőségével. Sőt, a dolgozói elégedettség egyértelműen növeli a hatékonyságot, ami a cégeknek mérhető hasznot jelent - mondta Csaposs Noémi. A rugalmas munkaidő leginkább a vezető beosztásban dolgozók körében népszerű. Ez nem véletlen, hiszen ők azok, akik gyakorlatilag a nap 24 órájában elérhetőek kell, hogy legyenek. Az állandó munka könnyen kiégéshez vezet, a rugalmas időbeosztás viszont lehetőséget nyújt arra, hogy kikapcsolódjanak - akár kilenctől ötig - ha éppen késő este, vagy hétvégén kell az ügyfél rendelkezésére állniuk. Az a tény, hogy egyre több magas beosztású férfi választja ezt a megoldást, a rugalmas munkaidő további terjedéséhez vezethet. Hiszen ha a beosztottak azt látják, hogy a karrier szempontjából nem jelent hátrányt otthonról dolgozni, szívesebben választják ezt a lehetőséget.