Változnak nyugdíj-előtakarékossági számlák feltételei

Az életkor előrehaladtával egyre többen terveznek saját megtakarítást nyugdíjas korukra, de valós tartalékkal csak a nyugdíj előtt állók negyede rendelkezik − hívja fel a figyelmet Nyitrai Győző, az OTP Bank értékpapír és vagyontervezési szolgáltatások főosztályának igazgatója.
Nagy László Nándor, 2012. december 19. szerda, 06:00
Fotó: Napi.hu

A szakember szerint még mindig kevesen tudják, hogy dacára a korábbi évek adókedvezmény-megvonásainak, még ma is létezik az előtakarékosságnak egy, az állam által is támogatott, adómentes formája: a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz).

A nyesz esetében százezer forintos előtakarékossági támogatás vehető igénybe, míg a konstrukcióból három év elteltével adómentesen vehető ki. Ezekkel a feltételekkel ugyanakkor már csak az idén élhetnek a nyugdíjazásukhoz közel álló magánszemélyek, miután jövőre változnak a jogszabályok. A számla minimális tartási ideje a már említett három évről tíz évre nő, azaz a néhány évvel a nyugdíj előtt állók számára bezárul a lehetőség. A közel 60 ezer nyesz-t kezelő OTP Bank igazgatója szerint a konstrukció ugyanakkor az előtakarékosságra fogékony fiatalabb ügyfélkörnek továbbra is vonzó öngondoskodási termék lehet.

A nyugdíj-előtakarékossági számla kondícióváltozás miatt prognosztizálható felfutása mellett az év vége hagyományosan erős a hasonlóan adómentességet/adókedvezményt ígérő tartós befektetési számla (tbsz) esetében is, amelyekből az OTP Bank mintegy 40 ezret kezel, s amelyeken közel 125 milliárd forintnyi befektetés van. Nyitrai Győző szerint az adókedvezmény mellett a számla kiemelkedő előnye, hogy az első, forrásgyűjtő évben bármikor, bármekkora összeget el lehet rá helyezni, tehát akár még az év végén érkező jutalmat, bónuszt is be lehet fektetni − a pénz pedig már januártól dolgozni kezd a tulajdonosnak. Az igazgató úgy látja, a tbsz jelentősen növelheti az egyes megtakarítási formák hozamát azok körében, akik tudatosan kezelik pénzügyeiket.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2012.12.19 11:19

Semmi szükség a megtakarításokra a 2003 után megállapított nyugdíjak nagysága esetenként meghaladja a korábbi nettó bért a 2007-ben megállapított öregségi nyugdíj átlag 60 %-al volt magasabb mint az előző ORBÁN királyság idején megállapított INDEXÁLT nyugdíj átlag. Az utóbbi években elszálló nyugdíjak miatt évi több mint 500 MILLIÁRD ft külföldi hitellel kellett kiegészíteni a nyugdíj kasszát. Ekkora káosz mint a magyar nyugdíj rendszerben van a világon sehol nincs. Nem lehet más az eredménye annak amit KORÓZS LAJOS féle matematikai ANALFABÉTÁK intéznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2012.12.19 10:13

Az emberek többsége az anyagi helyzete miatt egyáltalán nem tud takarékoskodni és mivel a feltételek folyton és visszamenőleg is változnak, aki tudna az sem bízik már egyik formában sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html