Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakember szerint még mindig kevesen tudják, hogy dacára a korábbi évek adókedvezmény-megvonásainak, még ma is létezik az előtakarékosságnak egy, az állam által is támogatott, adómentes formája: a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz).

A nyesz esetében százezer forintos előtakarékossági támogatás vehető igénybe, míg a konstrukcióból három év elteltével adómentesen vehető ki. Ezekkel a feltételekkel ugyanakkor már csak az idén élhetnek a nyugdíjazásukhoz közel álló magánszemélyek, miután jövőre változnak a jogszabályok. A számla minimális tartási ideje a már említett három évről tíz évre nő, azaz a néhány évvel a nyugdíj előtt állók számára bezárul a lehetőség. A közel 60 ezer nyesz-t kezelő OTP Bank igazgatója szerint a konstrukció ugyanakkor az előtakarékosságra fogékony fiatalabb ügyfélkörnek továbbra is vonzó öngondoskodási termék lehet.

A nyugdíj-előtakarékossági számla kondícióváltozás miatt prognosztizálható felfutása mellett az év vége hagyományosan erős a hasonlóan adómentességet/adókedvezményt ígérő tartós befektetési számla (tbsz) esetében is, amelyekből az OTP Bank mintegy 40 ezret kezel, s amelyeken közel 125 milliárd forintnyi befektetés van. Nyitrai Győző szerint az adókedvezmény mellett a számla kiemelkedő előnye, hogy az első, forrásgyűjtő évben bármikor, bármekkora összeget el lehet rá helyezni, tehát akár még az év végén érkező jutalmat, bónuszt is be lehet fektetni − a pénz pedig már januártól dolgozni kezd a tulajdonosnak. Az igazgató úgy látja, a tbsz jelentősen növelheti az egyes megtakarítási formák hozamát azok körében, akik tudatosan kezelik pénzügyeiket.