Változott a Diákhitel szabályozása - itt az új rendelet

Jelenleg a Diákhitel szervezet az általa felmondott hiteleket azonnal átadja behajtásra az adóhatóságnak, a jövőben a szervezetnek az ilyen hiteleket az  MKK Magyar Követeléskezelő Zrt.-nek - mint vevőnek - kell eladnia.
Németh Géza, 2017. december 17. vasárnap, 17:47
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet a 2012-ben hozott jogszabályt módosítja. Az változatlan marad, hogy a Diákhitel szervezet mikor köteles felmondani a diákhitel szerződést, továbbá hogy ilyenkor a hitel egy összegben jár vissza. (Azonnali felmondási ok egyebek mellett az, ha a felvevő több mint egy évnyi törlesztő-részlettel tartozik, jogosulatlanul vette fel a hitelt, vagy súlyos szerződésszegést követett el.)

Jelenleg ilyenkor a Diákhitel szervezet átadja a behajtási jogot az adóhatóságnak.

Januártól viszont a szervezet köteles lesz a felmondott hitelt az  MKK Magyar Követeléskezelő Zrt.-re (adásvétel címén) engedményezni. Erre negyedévente kerül sor, így a felmondás és az engedményezés közötti időben a Diákhitel szervezet még részletfizetést engedélyezhet a felmondott hitelre.

Kérdés, hogy mi lesz az eladott diákhitel követelés vételára? A rendelet erre azt válaszolja, hogy az MKK és a Diákhitel szervezet közösen alakítják ki az árat, amelyet aktuárius (biztosítási matematikus) vizsgál felül. Miután az MKK megvette a felmondott hitelt, behajtásra átadja azt az állami adó- és vámhatóságnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.12.17 22:41

Úgy kell nektek, szopjátok a magyar valóságot. :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html