Változtatási tilalom lesz a Római-parton

Változtatási tilalmat rendelt el az óbudai képviselő-testület a Római-parton a szombati ülésén. Az Együtt szerint csak kommunikációs trükkről van szó.
MTI, 2016. október 15. szombat, 15:14
Fotó: Napi.hu

A III. kerületi önkormányzat arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tilalom elrendelését Tarlós István főpolgármester kezdeményezte a Római-parti gátépítéssel összefüggésben, s ezzel Bús Balázs (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester is egyetértett, tekintettel arra, hogy "a beruházás miatt többször is megalapozatlan ingatlanspekulációs vádak érték mindkét önkormányzatot". A határozatot - amelynek megvitatásában a főpolgármester is részt vett - egyhangúlag fogadta el a képviselő-testület.

A kerület szerint az önkormányzati rendelet módosítását indokolta az is, hogy a mobilgát konkrét építésének ideje és végleges nyomvonala továbbra sem ismert, így a terület üdülőövezeti ingatlanjain folyó építési munkák akadályozhatják a beruházás kivitelezési munkáit.

A változtatási tilalmat egyébként legfeljebb három évre rendelhet el települési önkormányzat, ugyanakkor - mint a kerület közölte - ennek következménye az épületállomány leromlása, mert a tilalom alatt álló területen még építési engedélyhez nem kötött értéknövelő beruházást sem engedélyez a törvény.

A közlemény kitért arra is, hogy korábban Béres András (PM) képviselő is kezdeményezte a változtatási tilalmat, de az általa meghatározott területre vonatkozó javaslatot pontatlansága miatt jogszabályi alapon sem lehetett értelmezni, illetve támogatni.

Tarlós István szokásos pénteki sajtótájékoztatóján is utalt a mobilgát ügyére és visszautasította, hogy egyesek "ingatlanpanamát" emlegessenek, továbbá a változtatási tilalom mellett foglalt állást. "Ha ez létrejön, akkor nyugodtan elfelejtheti mindenki ezt az nagyon ügyesnek látszó, de elég rosszindulatú támadást" - fogalmazott, rámutatva arra, hogy a tilalom után az érintett területen új építmény nem helyezhető el.

Az Együtt közleményt adott ki az ügyben szombaton, amelyben kommunikációs trükknek nevezte a tilalom elrendelését.

Cikkünk megjelenése után reagált a PM:
A tegnapi nap folyamán Jávor Benedek közleményt adott ki a témával kapcsolatban, Béres András pedig mai sajtótájékoztatóján az alábbiakat közölte:
Beérett Jávor Benedeknek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselőjének, a Római-parti ingatlanmutyival kapcsolatos tényfeltáró munkája.
Győzelemként és jó hírként értékeljük, hogy Béres András, a Párbeszéd III. kerületi képviselője, által már júniusban javasolt, de akkor arrogánsan visszautasított változtatási tilalmat most a polgármester előterjesztésében elfogadta a képviselő testület.
Ha Béres András javaslatát júniusban elfogadták volna, akkor a gyakran új Simicskaként emlegetett Garancsi már nem kaphatott volna engedélyt a nyaralónak álcázott luxus lakóparkjára. Összegezve, végül helyes döntés született, de megkésve, hiszen a Fidesz halogatása miatt legalább 2 lakópark már biztos megépül a sport és nyaraló besorolású partszakaszon.
Az óbudai önkormányzat ma kiadott közleményével ellentétben az ügyben Béres András már júniusban előállt a változtatási tilalom javaslatával, de akkor az előterjesztést mindennemű indoklás nélkül vették ki a testületi ülés napirendi pontjai közül.

HOZZÁSZÓLÁSOK