Az idén márciusban indított 1 forintos alapcímlettel megvásárolható négy,- és hatéves BMÁK államkötvénycsalád kibocsátásnak elsődleges célja a lakosság kezében lévő állampapír állomány futamidejének növelése. Ennek megfelelően az elsődleges piaci vásárlói kört úgy határozta meg a kibocsátó, hogy belföldi és külföldi természetes személyek valamint belföldi nonprofit jogi személyek és szervezetek vásárolhassák azt meg, de meghatározott intézményi befektetői kört elzárt ettől a lehetőségtől.

Az eddigi tapasztalatok szerint az adósságkezelő szándéka - miszerint elsősorban a lakosság számára értékesíti a kötvényt - a forgalmazók által megvalósított árjegyzési rendszerben és másodpiaci forgalomban kialakult gyakorlat alapján csak részben tudott megvalósulni, ezért a kibocsátó úgy döntött, hogy csütörtökön leállítja az eddigi két sorozat értékesítését, és módosít az értékesítés feltételein. Az ÁKK e mellett szükség esetén a forgalmazók körét is felülvizsgálja.

A Bónusz kötvénycsaládot az ÁKK Zrt. azért dolgozta ki, hogy ne csupán a futamidőknél nyújtson alternatívát a befektetőknek, hanem a kamatozás módjában is. A BMÁK kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik, míg a PMÁK kamatbázisát az infláció adja. A négy,- és hatéves kötvény így jól kiegészíti a lakossági állampapír portfoliót.

A BMÁK kötvények kamatbázisai megegyeznek a kamat-meghatározás időpontját megelőző négy 12 hónapos diszkontkincstárjegy (dkj) aukción kialakult átlaghozamok, súlyozott számtani átlagával. Az új sorozatnál e a bázishoz a négyéves kötvénynél 1,25 százalékos, a hatéves futamidejűnél 2 százalék kamatprémium adódik. A 2018/P és a 2020/Q megnevezésű Bónusz Magyar Államkötvényeket az adósságkezelő adagolt kibocsátás útján 100-100 milliárd forint értékben hozza forgalomba. A négyéves kötvény esetében az éves kamat mértéke 3,49, a hatévesnél pedig 4,24 százalék. A kötvények évente egyszer fizetnek kamatot.

(Képünk illusztráció.)