Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ennek a kormánynak vannak prioritásai, de ezek között nem szerepel a gazdasági eredményesség javítása - mondta Chikán Attila egyetemi tanár Portfolio.hu Budapest Gazdasági Fórum című konferenciájának kerekasztal beszélgetésén. A politikai célok elérése érdekébe a "kerül, amibe kerül" elv érvényesül - ebben lehet túlzás, ám a gazdaságpolitika nem prioritás. Jó dolog az alacsony infláció, de kérdés, mennyire kell ennek örülni, hisz nem nézzük, mi volt az ára. Ezzel a politikával lehet szavazatokat nyerni. A magyar gazdaság termelékenysége a fejlett országokénak 40 százaléka - így nehéz felzárkózásról beszélni - tette hozzá a Budapest Corvinus Egyetem tanára.

A Széll Kálmán tervvel olyan munkaerőpiaci reformokat vitt végig a kormány, amely jelentősen növelte a munkaerő-piaci kínálatot, így nem igaz, hogy nem lennének a kormánynak gazdaságpolitikai célkitűzései - tromfolt a volt fideszes gazdasági miniszter bírálatára Kisgergely Kornél, az NGM helyettes államtitkára.

"Az egész függetlenségi harctól borzongok"

Nem kérdés, természetesen lesz választási költségvetés - a kérdés, hogy ez milyen mértékű. Politikai szempontból rossz politika, ha nincs osztogatás, nincs választási költségvetés - az a fő kérdés, hogy milyen lesz ennek a hosszú távú hatása - mondta Török Gábor a Vision Politics igazgatója. Jaksity György, a Concord Értéktékpapír Zrt. igazgatója szerint is egyértelmű, hogy van választási költségvetés, nem is kérdés, hogy azt az adófizetők fizetik meg. Látszólag a rezsicsökkentés nem kerül semmibe, ám az állam már meg is vette a földgáztárolót, vagyis a jövő elkezdődött, már most fizettünk - mondta Jaksity.

Egyetlen költségvetési expanzió van a 2014-es büdzsében, a pedagógus béremelés - állította Kisgergely Kornél, az NGM helyettes államtitkára. Jó eséllyel történelmet csinálunk, azzal, hogy 3 százalék alatt marad a hiány. A kormány olyan eszközökkel próbálja a választásokat megnyerni, amelyeknek nincsenek közvetlen költségvetési hatásai - tette hozzá.

Mitől vagyunk függetlenek? - tette fel a kérdést Chikán Attila, hisz jóval nagyobb az amerikai költségvetési válság hatása a magyar gazdaságra, a magyar államadósság finanszírozására, mint a magyar adósságfinanszírozási mix összetételétől. "Ettől az egész függetlenség gondolattól borzong a hátam, hisz az egész világ az integráció felé halad" - tette hozzá a Corvinus egyetemi tanára.

Várható-e fordulat a választások után?

Jelenleg egy személy döntései minden ellensúly nélkül átmennek a rendszeren, ez biztos megváltozik a választások után - mondta Török Gábor. Akkor lehet ellensúlyokról beszélni, ha ezek megjelennek - ám a gazdasági szereplők az elmúlt három évet végigaszisztálták. Az lenne a normális, ha politikai racionalitással szemben megjelennek a kormányzásban a gazdasági racionalitások is. Azzal, hogy lezártuk az IMF-programot még normális a viszony az IMF-fel. Nem várható ebben változás. A magáncégek megvásárlásánál figyelembe kell venni, hogy a kormány célja az államadósság kordában tartása, ennek gátat szab a nagy cégek felvásárlásával. Az államtitkár arra nem vállalkozott, hogy megítélje, lesznek-e gazdaságpolitikai változások a választások után.

Chikán Attila is meglepődött azon, hogy az üzleti szféra nem volt komolyabb ellensúly ebben a kormányzati ciklusban. Az üzletemberek látható ellenkezés nélkül fogadták a kormányzati döntéseket. Bármilyen kormány lép hivatalba, gyors változásokra nem lesz lehetőség a determinációk miatt.