Van-e esélye Magyarországnak? Lesz-e felzárkózás?

Lesz, illetve már van választási költségvetés, a kérdés az, hogy ennek lesznek-e kezelhetetlen hatásai 2014-ben - hangzott el a Portfolio.hu konferenciáján. A jövő már elkezdődött, hisz a választási költekezést már most fizetik az adófizetők - utalt Jaksity György az E.On gáztározóinak megvásárlásra.
Papp Zsolt, 2013. október 17. csütörtök, 11:16
Fotó: Napi.hu

Ennek a kormánynak vannak prioritásai, de ezek között nem szerepel a gazdasági eredményesség javítása - mondta Chikán Attila egyetemi tanár Portfolio.hu Budapest Gazdasági Fórum című konferenciájának kerekasztal beszélgetésén. A politikai célok elérése érdekébe a "kerül, amibe kerül" elv érvényesül - ebben lehet túlzás, ám a gazdaságpolitika nem prioritás. Jó dolog az alacsony infláció, de kérdés, mennyire kell ennek örülni, hisz nem nézzük, mi volt az ára. Ezzel a politikával lehet szavazatokat nyerni. A magyar gazdaság termelékenysége a fejlett országokénak 40 százaléka - így nehéz felzárkózásról beszélni - tette hozzá a Budapest Corvinus Egyetem tanára.

A Széll Kálmán tervvel olyan munkaerőpiaci reformokat vitt végig a kormány, amely jelentősen növelte a munkaerő-piaci kínálatot, így nem igaz, hogy nem lennének a kormánynak gazdaságpolitikai célkitűzései - tromfolt a volt fideszes gazdasági miniszter bírálatára Kisgergely Kornél, az NGM helyettes államtitkára.

"Az egész függetlenségi harctól borzongok"

Nem kérdés, természetesen lesz választási költségvetés - a kérdés, hogy ez milyen mértékű. Politikai szempontból rossz politika, ha nincs osztogatás, nincs választási költségvetés - az a fő kérdés, hogy milyen lesz ennek a hosszú távú hatása - mondta Török Gábor a Vision Politics igazgatója. Jaksity György, a Concord Értéktékpapír Zrt. igazgatója szerint is egyértelmű, hogy van választási költségvetés, nem is kérdés, hogy azt az adófizetők fizetik meg. Látszólag a rezsicsökkentés nem kerül semmibe, ám az állam már meg is vette a földgáztárolót, vagyis a jövő elkezdődött, már most fizettünk - mondta Jaksity.

Egyetlen költségvetési expanzió van a 2014-es büdzsében, a pedagógus béremelés - állította Kisgergely Kornél, az NGM helyettes államtitkára. Jó eséllyel történelmet csinálunk, azzal, hogy 3 százalék alatt marad a hiány. A kormány olyan eszközökkel próbálja a választásokat megnyerni, amelyeknek nincsenek közvetlen költségvetési hatásai - tette hozzá.

Mitől vagyunk függetlenek? - tette fel a kérdést Chikán Attila, hisz jóval nagyobb az amerikai költségvetési válság hatása a magyar gazdaságra, a magyar államadósság finanszírozására, mint a magyar adósságfinanszírozási mix összetételétől. "Ettől az egész függetlenség gondolattól borzong a hátam, hisz az egész világ az integráció felé halad" - tette hozzá a Corvinus egyetemi tanára.

Várható-e fordulat a választások után?

Jelenleg egy személy döntései minden ellensúly nélkül átmennek a rendszeren, ez biztos megváltozik a választások után - mondta Török Gábor. Akkor lehet ellensúlyokról beszélni, ha ezek megjelennek - ám a gazdasági szereplők az elmúlt három évet végigaszisztálták. Az lenne a normális, ha politikai racionalitással szemben megjelennek a kormányzásban a gazdasági racionalitások is. Azzal, hogy lezártuk az IMF-programot még normális a viszony az IMF-fel. Nem várható ebben változás. A magáncégek megvásárlásánál figyelembe kell venni, hogy a kormány célja az államadósság kordában tartása, ennek gátat szab a nagy cégek felvásárlásával. Az államtitkár arra nem vállalkozott, hogy megítélje, lesznek-e gazdaságpolitikai változások a választások után.

Chikán Attila is meglepődött azon, hogy az üzleti szféra nem volt komolyabb ellensúly ebben a kormányzati ciklusban. Az üzletemberek látható ellenkezés nélkül fogadták a kormányzati döntéseket. Bármilyen kormány lép hivatalba, gyors változásokra nem lesz lehetőség a determinációk miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tacitus, 2013.10.18 14:30

Még a felcsuti a hatalom közé van, semmi esély nincs. Lásd, három éve minden lefele megy. További romlás okoz majd a cégekre rótt terheknek az átszivárgása.

Az orbánjárás után pedig sokáig tart míg rendbe hozzák a rendszereket, társadalmat, majd a gazdaságot, hogy vmi komolyabb emelkedés legyen.

Orban delenta est.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2013.10.18 14:17

@Bhole: ...Az EU döglött, jelenleg a feloszlása folyik...

Maguk is mind az ős kommunisták, meg víc : bomlik, de micsoda ilata van.
Mikor járt nyugatra, mikor látta vmi statisztikát, mikor volt egy Frankfurti ipari kiállításra?

Sötét és kretének, egy elmvebeteg vezzérrel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oreghalasz, 2013.10.18 12:18

@newyork12: Alapvető probléma az országban a teherviselési igazságtalanság, a munkának -munkásnak nincs becsülete ,de nem is szabad azt várni azoktól akik életükben csak politizáltak a munka fogalmát könyvből ismerik,hogy azok tudják becsülni a ZEMBEREKET.Nincs a világon még olyan ország ahol a munkások ennyire le vannak értékelve. A mai napon jelent meg a bruttó átlagbér 224 800 ft aminek a nettója 147 244 ft két átlagkeresetet kereső kétgyermekes család családi pótlékkal növelt egy főre jutó 85 272 ft-os jövedelme 75,4%-a a két átlag nyugdíjas család egy főre jutó jövedelmének. a nyugdíjak magasak, magasan tartása a választások megnyerésnek van alá rendelve. Az egykulcsos adó adókiesése és a felelőtlen nyugdíjak évi terhe együttesen 900 milliárd ft,valamilyen változásra kényszerül a 2014-es választások után a FIDESZ ,valószínű ORBÁN beváltja a 2009 -őszén tett ígéretét " VISSZATÉRÜNK A 2002-ES NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Publius, 2013.10.18 11:02

"Van-e esélye Magyarországnak? Lesz-e felzárkózás?"

Szerintetek erre lett kitalálva a Zúnió, hogy addig vegyünk el piacot, pozíciót és technológiát tőlük amíg be nem hozzuk őket?

Egy rendes Ny-európai nem is vesz egyenrangúnak minket K-európaiakat és még fel is háborodna ha ez szóba kerülne. Az Eu-rizsa, demokráciásdi-multi-kulti-polkorrektség az más. De ebben is csak mondhatnak hiteles véleményt.

Cáfoljátok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Evander, 2013.10.18 10:48

@Bhole: "Chicken nem érti mi folyik körülötte. Rossz könyvekből tanulta a régi mantrát."
Régi mantrát inkább orbántól hallani.
Miért furcsa, hogy a valós jobboldai ezt nem érti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html