BUX
38240

Van, akinek nem jött be Kapolcs

Bár a két év kihagyás után idén ismét megrendezett, a hétvégén zárult Művészetek Völgye Fesztivált a szervezők rendkívül sikeresnek tartják, a helyi és az ide települt vendéglátók már nem ennyire lelkesek. A lapunk által megkérdezett kereskedők többsége üzleti szempontból többet várt a 20. jubileumi rendezvénytől.

Körtési Zsolt, 2010. augusztus 3. kedd, 10:29

A Napi Gazdaság cikkeVoltak, akik úgy fogalmaztak, jobban jártak volna, ha a tíz napot másutt töltik. Tény, hogy a legutóbbi, 2007-ben (a gazdasági válság előtt) megrendezett eseménysorozaton többen és többet költöttek. Azt Márta István, a fesztivál főszervezője sem vitatja, hogy az első napokban bizony nagyon mérsékelten szállingózott a nép, amiben jelentős része volt a kedvezőtlen időjárásnak, de annak is, hogy a kelleténél jóval kevesebb pénz jutott reklámra. A második hétvégén viszont tízezreket vonzott a minden korábbinál bőségesebb és színesebb programkínálat, amelyek közül csak 16 maradt el. Ezzel együtt a szervezők nagyon várják már azt a szaktárca által beígért 48 millió forint központi támogatást, amely nélkül a rendezvényt nem tudnák finanszírozni.

 

A térség polgármesterei közül is mindenki egyetért abban, hogy a kétéves kényszerszünet nem tett jót a már európai hírű rendezvénysorozatnak, hiszen a kultúrát is nehéz visszavezetni a piacra. A lapunknak nyilatkozó egyik faluvezető úgy véli, nagyon meg kell gondolni, hogy a bevételek növelése érdekében milyen produkciókat, illetve szolgáltatókat engednek a jövőben a völgybe. Idén ugyanis mindkét szempontból elég vegyes volt a kép, ami jövőre visszaüthet.Ugyanakkor azt nem vitatja senki, hogy a Kapolcs környéki települések számára rendkívül fontos a fesztivál léte, hiszen tavaly és tavalyelőtt csaknem 60 százalékkal kevesebben látogattak a térségbe. Csordás Ferenc, a helyi panzió tulajdonosa szerint az elmúlt két évtizedben a helyi fesztivál rangját a minőség adta. Aki ide eljött, biztos lehetett benne, hogy minden szempontból színvonalas szolgáltatást kap. Úgy tűnik, a kevesebb idén is több lett volna. Csordás, aki az egyik helyi képviselő-testületnek is tagja, elmondta, törzsvendégeinek jelentős része arról panaszkodott, hogy az idén nemcsak a produkciók színvonala volt változó, hanem a kiszolgálás is. A kereskedők között sok volt a bóvli árus és a vendéglátók egy része sem állt a helyzet magaslatán.A szervezők statisztikái szerint a völgy vendégeit minden korábbinál több, 175 árus és 86 vendéglátó szolgálta ki. Ha a Művészetek Völgye ebbe az irányba megy, elveszítheti hosszú évek munkájával kivívott rangját. Persze a helyi önkormányzatok is kényszerhelyzetben vannak, mert úgy kell számukra a fesztivál, mint egy falat kenyér, miközben áldozni egyre kevesebbet tudnak rá.

Tóth Béla, az elsősorban a vidék népművészeti tárgyait gyűjtő és Kapolcson több mint 15 éve áruló kereskedő a tíz nap alatt harmadannyi árut adott el, mint 2007-ben. Ebben nemcsak a kevesebb vendégnek és a csökkenő vásárlóerőnek, hanem annak is döntő része volt, hogy csupán a standja környékén három árus is a szó rossz értelmében vásári portékát kínált. A hétvégén pedig már fél áron adták a sorozatgyártásban készült sótartót, butykost és pásztorbotot. Tóth szerint ha az érték nem lesz mérték, a Művészetek Völgye egy kirakodóvásár lesz a sok közül.