Van költségvetése Szegednek

A szegedi közgyűlés 36,5 milliárd forintos főösszeggel elfogadta pénteki ülésén az önkormányzat 2013-as költségvetését.
MTI, 2013. február 22. péntek, 17:58
Fotó: Napi.hu

A rendeletet 26 képviselő támogatta, Kalmár Ferenc KDNP-s és Keresztúri Farkas Csaba jobbikos képviselő tartózkodott, az LMP-s Szentistványi István ellene szavazott. Botka László (MSZP) polgármester az előterjesztés vitájában azt mondta, hogy a büdzsé az elmúlt két évtized legrosszabb költségvetése, mert a kormány intézkedéseinek következtében lényegében megtörtént "az önkormányzati rendszer pénzügyi jogfosztása".

A 2013-as, 36,5 milliárd forintos főösszegű szegedi önkormányzati költségvetés kétharmadát működésére, egyharmadát fejlesztésre fordítják. A büdzsé nagysága 2010-ben még 72 milliárd forint volt, a csökkenés egyik oka, hogy a város az elmúlt két évben nem nyert jelentős uniós támogatást nagyberuházás megvalósítására - tudatta a politikus.

A polgármester hangsúlyozta, 1,6 milliárd forint a különbség az állam által átvállalt feladatok költsége és az önkormányzattól elvont források nagysága között, ezért szinte minden területen takarékossági intézkedéseket kellett bevezetni. A tervezetben a legnagyobb - 22 százalékos - elvonás a polgármesteri hivatal működési költségében jelent meg - közölte Botka László.

A Fidesz-KDNP a költségvetés tervezetéhez mintegy ötszázmillió forintot átcsoportosító javaslatcsomagot nyújtott be. Hüvös László (Fidesz) kifejtette, a 38 pontból álló módosító indítvánnyal a költségvetési egyensúly megőrzésére, a bürokrácia csökkentésére, a külső városrészek fejlesztésére törekedtek. Póda Jenő (Fidesz) elmondta, a költségvetés egyetlen előnye, hogy nem növeli tovább a város hatalmasra, 28 milliárd forintosra duzzadt adósságállományát. Az adósság az oka annak, hogy nem jut pénze a városnak azokra a célokra, amelyekre a képviselők szeretnék - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK