Van még esély az ingatlanadó változására?

A hétfő esti, adótörvényekről szóló parlamenti szavazás három legmarkánsabb eleme a társasági adó kedvezményét, a kis adók összevonását és a számított érték alapú ingatlanadó szabályozását érintette. Egyelőre még nem tudni, hogy a zárószavazás előtt bevisz-e a kormány egy újabb módosítót az elbukott ügyek megmentéséért.
NAPI Online, 2007. november 7. szerda, 07:55
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

Két évvel ezelőtt vezette be a kormány a kedvezményes, tízszázalékos társasági adót - egy speciális kör számára. Ezt azok a cégek választhatták (adóalapjuk ötmillió forint alatti részére), amelyek hajlandóak voltak legalább a minimálbér dupláját kifizetni alkalmazottaiknak.

Ezt a kedvezményt terjesztették ki hétfőn az OÉT kérésére ötvenmillió forint adóalapig. A feltételek nem változtak, vagyis legalább egy alkalmazottat foglalkoztatni kell főállásban, a minimálbér duplája után kell járulékot fizetni, a cég nem vehet igénybe más adókedvezményt és munkaügyi szempontból vegytisztának kell lennie.

A támogatás vagy de minimisnek minősül, vagy speciális célra vissza kell forgatni az adó megspórolt részét. Speciális cél beruházás vagy arra felvett hitel törlesztése, illetve munkanélküliek vagy pályakezdők foglalkoztatása lehet.
A kis adók összevonása valamikor jó ötletnek tűnt: az egyszerűsítést célozta, hogy a szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs és az innovációs járulékot összevonják erőforrás-fejlesztési hozzájárulás néven. Az OÉT munkaadói oldala azonban nem fogadta el, hogy az adó a központi költségvetésbe folyjék - arról nem is szólva, hogy az iparűzési adó alapján tervezték kivetni.

A visszavonást azért szorgalmazták a képviselők, mert a változtatásból nem kértek az érintettek. Az egyszerűsítés jegyében határozta el a kormány, hogy a többféle helyi ingatlanadót egységesíti és a számított érték alapján vetteti ki az önkormányzatokkal. Az önkormányzatiság elvére hivatkozva néhány szocialista képviselő csak lehetőségként vezette volna be, meghagyva mellette a területalapú adóztatás lehetőségét is.

HOZZÁSZÓLÁSOK