Van minek örülni - elemzők

Tovább javuló munkaerő-piaci adatokra számítanak a piaci elemzők. Főleg szezonális hatások miatt javult a munkanélküliségi ráta az idei első negyedévben.
Napi.hu, 2015. április 29. szerda, 14:15
Fotó: Reuters

A KSH friss adatai szerint az idei első negyedévben 4 millió 117 ezer foglalkoztatott volt Magyarországon, 79 ezerrel, 2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ugyanebben az időszakban 348 ezer volt a munkanélküliek száma, 17 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 7,8 százalékra csökkent.

Bíztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések többnyire továbbra is a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik. Szezonális hatások és a javuló munkapiaci kilátások miatt 2015 második felében 7 százalék alá mérséklődhet a munkanélküliségi ráta. Így idén 7,3 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 7,7 százalékról. A közfoglalkoztatás erősebb növekedése esetén a munkanélküliségi ráta alacsonyabb is lehet - kommentálta az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Az előző három hónapos időszakhoz képest bekövetkezett minimális emelkedés nem jelent meglepetést ebben az időszakban, télen ugyanis rendre magasabb a munkanélküliség, mivel kevesebb a betölthető álláshely. Igaz, a múlt évben éppenséggel más volt a forgatókönyv, mivel akkor a közmunkaprogram bővítése miatt viszonylag kedvező számok születtek - véli Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. elemzője.

Az aktivitási ráta 59,2 százalékos volt a 15-74 éves korosztályban. Ez éves szinten 1,2 százalékpontos javulást jelent, ugyanakkor az előző három havi időszakhoz képest nem jelent változást. A gazdaságilag aktívak száma 5 ezerrel csökkent a december-februári szinthez képest - mondta Németh. Ez a csökkenés több tényezővel magyarázható, amelyek nem látszanak egyértelműen a statisztikából. A csökkenésében szerepet játszhat például a nyugdíjazás, valamint azok is csökkentették az aktívak számát, akik feladták a munkakeresést. Összességében a gazdaságilag aktívak száma 4,465 millió volt. A közmunkaprogram nélkül jelenleg annyian dolgoznak, mint 2006 második felében, tehát az elmúlt évekhez képest valamivel javult a munkaerő-piaci helyzet. A növekedési kilátások kedvezőek, ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a foglalkoztatottak száma emelkedjen, ezáltal a munkanélküliségi ráta pedig csökkenjen a következő időszakban. Így az is elképzelhető, hogy az idén 7 százalék alá süllyed a munkanélküliségi ráta - véi az elemző.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unorti, 2015.04.29 18:28

jó hír ...,romák !! szakmára fel !! sok szakmában munkaerőhiány van !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html