Van oltás vagy nincs oltás?- reagált a hatóság

December közepe óta országos hiánycikké vált a rotavírus-fertőzést megelőzni hivatott RotaTeq vakcina - írtuk reggel a Magyar Nemzet értesüléseire hivatkozva. Az OGYÉI reagálásként közleményben adta hírül, hogy a betegség megelőzésére alkalmas másik vakcina, a Rotarix viszont kapható. A hiánycikk beszerzésére pedig kontingens engedélyt adtak ki.
Szepesi Anita, 2018. február 13. kedd, 14:05
Fotó: Shutterstock

Magyarországon a rotavírus-fertőzés megelőzésére pillanatnyilag két védőoltás, a RotaTeq (forgalmazó: MSD) és a Rotarix (forgalmazó: GSK) érhető el. Ezek közül az egyik, a Rotarix gond nélkül beszerezhető a patikai forgalomban - írja közleményében az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) reagálva a reggeli hírre.

Azért, hogy a másik vakcina esetében is elegendő oltóanyag álljon rendelkezésre, az OGYÉI januárban másfél hónapra elegendő mennyiség behozatalára kontingens engedélyt adott ki a második legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő cégnek.

A mai napig ennek a tételnek a felét már behozták és értékesítették, február végén érkezik egy jelentősebb adag, több hétre elegendő vakcina. A kiegyensúlyozott és biztonságos gyógyszerellátás érdekében az OGYÉI és a gyógyszer-nagykereskedők folyamatosan tárgyalnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK