Van remény a magyar gazdaság kilábalására

A magyarországi kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer (kfi) megmutatta, hogy minden körülmények között tud működni, sikeres volt a koronavírus-járvány idején a kutatók munkája, tudása a védekezésben, hiszen száznál több projektjavaslatot adtak, egyebek közt négy lélegeztetőgépet fejlesztettek, és megkezdődött ezek gyártása - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy online konferencián.
Domokos László, 2020. július 7. kedd, 13:35
Fotó: Reuters

Jövőre tovább emelkedik a kfi-forrás, példaként említette, hogy 22 milliárd forinttal növekszik az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat költségvetése. A felsőoktatási intézményekben modellváltás valósul meg, az egyetemek köré tudományos és innovációs parkok szerveződnek, a már létrejöttek helyzetét és finanszírozását a kormány hamarosan áttekinti.

Az egészségipar kutatás-fejlesztésében szerepet kapnak a tudományos és innovációs parkok, köztük a Semmelweis Egyetemé. Idén 85 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségipari cégek támogatására - tette hozzá Palkovics.

Van remény a magyar gazdaság kilábalására a koronavírus okozta válságból. A járvány okozta válság főleg bizalmi természetű, és nem strukturális probléma miatt alakult ki, a magyar gazdaság exportpiacán jelentősek a megtakarítások, Magyarország sikeresen védekezett a vírus ellen, és ez bizalmi tőkét jelent a vállalkozások, a külföldi befektetők felé - sorolta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az MTI beszámolója szerint.

Az értékláncok átalakulásával a profit helyett egyre inkább az ellátás biztonsága kerül előtérbe. Emellett soha nem látott hazai és uniós fejlesztési források kerülnek a magyar gazdaságba 2021-től a versenyképesség növelésre - tette hozzá György László.

A maga területén mindenki megfelelően kezelte a járvány kihívásait, a digitális átállást a tanárok, diákok, oktatók és hallgatók egyaránt jól fogadták, félévet senki nem vesztett - mondta Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára, aki a tapasztalatokat nevezte a járvány legfőbb hozadékának, mivel ezekre alapozva egy újabb veszélyhelyzetet az előzőnél hatékonyabban lehet kezelni.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a felkészültség fenntartását szorgalmazta, és közölte, hogy egy következő fertőzéshullám esetén újabb reprezentatív felmérés kezdődhet. A járvány második hulláma Magyarországot októberben érheti el - véli a rekor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BattMan, 2020.07.07 17:59

Áder, emeld fel a koszos seggedet a trónról és menj oda ahol a szennyezés történik. Dolgozz és tisztítsd meg a folyót tőle...... Ja, hogy életedben nem dolgoztál ?..Fideszes vagy, ergo mihaszna tróger.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html