BUX
38667

Van terv a "nagyon kretén ötletre"

A pénzügyi tárca valóban gondolkodik a külföldiekre vonatkozó útadó bevezetésén - írja a radio.hu a minisztérium tájékoztatására hivatkozva. A lépés célja, hogy hazai autósok mellett a külföldiek is támogassák az úthálózat fejlesztését.

Csernátony Csaba, 2005. január 18. kedd, 12:01

A tárca ígéri, a kidolgozás alatt lévő tervezet összhangban lesz az uniós előírásokkal.
A Magyar Hírlap értesülése szerint áprilistól kellene úthasználati díjat fizetni az autópályáknál alacsonyabb rendű közutakon - de csak a külöldi autósoknak. A PM már idén 20 milliárd forint bevételt várna az intézkedéstől, melyhez hasonlót Románia már korábban bevezetett, igaz ott a belföldi rendszámú járművekre is.

Az esetleges magyarországi útdíj mértéke egyelőre nem ismert, a törvény normaszövege, az előterjesztés, az indoklás azonban már tavaly novemberben elkészült, és rendelkezésre áll az a külső szakértői tanulmány is, amely összeegyeztetné a rendelkezést az uniós joggal. Mivel a számítások szerint 20 milliárdos bevételt hozó intézkedés már április 1-jével életbe lépne, a tervezet azonnali egyeztetést sürget.

Az anyag még nem járt a Külügyminisztériumnál, az Állami Autópálya-kezelő Rt. vezérigazgatója nem akart nyilatkozni róla, a környezetvédelmi tárcánál viszont azt mondták, hogy van náluk egy útadótervezet, amelyről hatásvizsgálatot kell készíteniük.
Wolf Péter, az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke "egy nagyon kretén ötletnek" nevezte a tervet, amely, ha megvalósul, az idegenforgalom versenyképességét is veszélyeztetheti, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosának szóvivője szerint pedig az úthasználati díj bevezetése felvetheti a diszkrimináció gyanúját.