Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetők kezdik elveszíteni bizalmukat Magyarország iránt - kezdi friss beszámolóját a magyarországi fejleményekről a Wall Street Journal. Emlékezetes, a neves gazdasági napilap előző cikkében idézte Pleschinger Gyulát, a magyar tárgyalódelegáció egyik tagját, aki úgy fogalmazott, hogy nem lenne tragédia, ha nem születne egyezség a nemzetközi szervezetekkel.

A WSJ friss írása hosszabban idézi a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát, aki kiemelte: "az országban sok javulás következett be, a gazdaság fundamentumai erősek, a strukturális változások folyamatban vannak". A cikk ezúttal hosszabban és részletesebben idézi az államtitkár portálnak adott nyilatkozatát. Ezek szerint Pleschinger arról is beszélt, hogy nagyon sok a bizonytalanság világszerte. "Egy elővigyázatossági hitelkeret ezért biztonsági hálóként szolgálhatna. Megnyugtathatja a piacokat és segíti az ország pénzügyi erejét" - mondta az államtitkár.

Tisztában vagyunk azzal, hogy ha nem születne megállapodás, az rossz üzenetet közvetítene. Magyarország igyekszik elkerülni, hogy olyan intézkedéseket hozzon, amelyek akadályozzák az ország törekvéseit az államadósság csökkentése és a növekedés beindítása területén - húzta alá az NGM államtitkára, aki biztos abban, hogy végül sikerül megállapodni az EU-IMF párossal.

A fenti mondatok némiképp ellentmondanak az államtitkár korábbi nyilatkozatának, amikor azt mondta, hogy "a kormánynak van terve arra az esetre, ha nem születik megállapodás egy új biztonsági hálóról. Nem lenne tragédia, ha nem születne megállapodás".

Van vészforgatókönyv

Pleschinger azt is hozzátette a WSJ mostani beszámolója szerint, hogy Magyarország forrásbevonási költségeinek emelkedése a legutóbbi aukciókon nem jelent még azonnali veszélyt. A lap ennek kapcsán megjegyzi, hogy Pleschinger Gyula volt az Államadósság Kezelő Központ korábbi vezérigazgatója, Töröcskei István előtt. "Az átlagos kamat, amit a magyar állam fizet államadóssága után menedzselhető, 5,5 százalék körül áll" - tette hozzá az NGM államtitkára.

A WSJ cikke idézi Nátrán Rolandot, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárát is. Elmondása szerint az ország rendelkezik olyan tervekkel, hogy képes legyen magát finanszírozni. Ezt arra az esetre mondta a lap beszámolója szerint, hogy ha nem sikerülne megállapodni a nemzetközi szervezetekkel. A jegybanki betétként elhelyezett EU-IMF korábbi hiteléből maradt összeg felhasználható, de az állam finanszírozhatja magát a Mol-részvénycsomag értékesítésével és a maradék nyugdíjvagyonnal - tette hozzá Nátrán.

A gazdasági lap cikke szerint Nátrán és Pleschinger is úgy véli, hogy a finanszírozás megtámogatása szempontjából pszichológiailag fontos a megállapodás a nemzetközi szervezetekkel. "Nagyon pozitív üzenete lenne az új IMF-megállapodásnak. Jó válasz lenne a piacon folyó pletykákra" - mondta Pleschinger, akinek ezen mondatai egybecsengenek az NGM délutáni közleményével.