Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden nyugdíjas szeptember 30-ig 9 ezer forintot kap "rezsiutalvány" címén - jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pénteken. Az új jogszabály alapján azonban nem egyértelmű, hogy személyesen kell az ügyfélszolgálatokon megjelenniük a papírokkal a jogosultaknak, vagy felhatalmazhatnak valakit, hogy eljárjanak a nevükben. Ez főleg a mozgásukban korlátozott emberek esetében lényeges kérdés - olvasható a portálon.

Kinek a nevén van a számla?

Az utalvány felhasználását a jogalkotó nem köti kifejezetten a jogosultakhoz, hanem természetes személyekről rendelkezik. Ez alapján úgy tűnik, lesz lehetőség arra, hogy valaki nevében más járjon el.

Ugyanakkor tisztázásra vár, hogy a közös háztartásban élő nyugdíjasok hogyan élhetnek a juttatással, ha a számla nem az ő, hanem valamelyik családtagjuk nevén van. Sok olyan család van, ahol a nagyszülők egy fedél alatt élnek a szülőkkel és a gyerekekkel, és a rezsit az aktív korúak fizetik.

Elméletileg ezek a nyugdíjasok elesnek a lehetőségtől, mert nincs a nevükön rezsiszámla. A jogalkotói szándék azonban nem az lehetett, hogy ez alapján szűrjék meg a nyugdíjasok táborát.

A jogszabályban sem kötik azt ki, hogy csak az utalványra jogosultak nevén lévő számláknál lehet felhasználni az állami ajándékot. Annyit írnak elő, hogy "a rezsiutalvány a szolgáltatásért fizetendő, természetes személy fogyasztót terhelő számla kiegyenlítésére használható fel". Természetes személyekről esik tehát szó, nem jogosultakról. Ezen értelmezés alapján lenne lehetőség arra, hogy a nyugdíjasnak küldött utalványt a vele egy háztartásban élők nevén lévő számláknál használhassák fel.