Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor miniszterelnök ma újságcikkben és a parlamenti őszi ülésszakot megnyitó beszédében is megismételte, hogy a magyar egészségügy felkészült a tömeges koronavírus-fertőzésre is, és most ősszel "felkészültebbek vagyunk" a járványelleni védekezésben, mint tavasszal.

Ehhez képest enyhítésként értelmezhető a járványügyi szabályozásban, hogy Müller Cecília tisztifőorvos és Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter új eljárásrendet adott ki szeptember 21-én a koronavírus-járvány kezelésére.

Az új eljárásrend szerint a koronavírus-fertőzést PCR-teszt nélkül, a mutatott tünetek alapján is megerősítheti a háziorvos - hívta fel a figyelmet cikkében a 444.hu.

Nem elég a tünet a PCR-teszthez

PCR-tesztet kötelezően csak abban az esetben kell kérni, amennyiben a páciens tüneteket mutat és ezen felül koronavírus-fertőzött területen járt, vagy szoros kapcsolatban volt igazolt fertőzöttel, vagy ha bármilyen okból kockázati csoportba sorolható.

Csak a veszélyeztetett csoportba tartozó kontaktokat tesztelik

Az új eljárásrend is előírja az igazolt fertőzöttek kontaktjainak felkutatását, de a PCR-tesztelést kötelezően csak azoknál a tünetmentes kontaktoknál írják elő, akik egészségügyi ellátórendszerben és a tartós ápolási és gondozási intézményekben ellátottként/gondozottként kerültek szoros kontaktusba igazolt fertőzöttel.

A kétféle módon diagnosztizált betegek (teszttel, illetve a tünetek alapján a vírus kimutatása nélkül az orvos) nyilvántartása eltér egymástól - írja a dokumentumra hivatkozva a lap. Bárhogyan is diagnosztizálják a fertőzöttet, az esetet jelenteni kell a központnak, de míg a PCR-teszttel igazolt fertőzötteknél a betegség kimenetelét (a beteg gyógyult vagy meghalt), illetve a kórházból történt elbocsátás idejét is fel kell tüntetni, a csak tünetek alapján diagnosztizáltakról ezt már nem kell jelenteni.

Ugyanígy a csak tüneteik alapján diagnosztizáltak, az úgynevezett gyanús vagy valószínűsített fertőzöttek esetén a beteg otthoni elkülönítésére a háziorvos utasít, hatósági intézkedésre (hatósági házi karantén elrendelése) csak a teszttel igazolt fertőzöttek esetén van mód.

(Magánúton, pénzért továbbra is el lehet végeztetni a PCR-tesztet - a szerk.)