Váratlan bejelentést tett a honvédelmi miniszter

A meglévő tíz helyőrségre építve területi, az önkéntes tartalékosokat kiképző bázisokat hoz létre a honvédség, ezzel párhuzamosan pedig kiképzi azokat a katonákat, akik részt vesznek majd az önkéntesek felkészítésében - jelentette be a honvédelmi miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón, Szentendrén.
MTI, Napi.hu, 2016. június 23. csütörtök, 15:35
Fotó: Napi.hu

Simicskó István közölte: az a cél, hogy valamennyi, vagyis mind a 197 járásban tevékenykedjen legalább egy századnyi önkéntes tartalékos erő. Vagyis az ideális az volna, ha mintegy húszezer tartalékost képeznének ki a következő években - mondta.

A Magyar Honvédség 2017-re tervezett költségvetés létszáma 19 871 fő - vagyis hosszútávon megdupláznák a hadsereg létszámát. Más kérdést, hogy az ezt alátámasztók tervek nyomokban sem lelhetőek fel a 2017-es honvédelmi költségvetésben.

Az ezzel kapcsolatos kormánydöntés már megszületett, a részletes ütemterv még jóváhagyásra vár - tette hozzá a miniszter, amikor a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján megtekintette a kiképzők felkészítésének egy mozzanatát.

Emlékeztetett arra, hogy ugyan 2004-ben megszűnt a sorkatonaság, de ezzel párhuzamosan nem kezdődött el az önkéntes tartalékosi rendszer kiépítése. Ez csak 2010-ben történt meg, az első évben 17 önkéntes tartalékost képeztek ki.
A rendszer pedig annál is inkább szükséges - hangsúlyozta -, mert tartalék nélkül nincs haderő, vagyis a biztonságra áldozni kell.

Ezzel kapcsolatban kiemelte: a kormány vállalta, hogy 2026-ig évről évre 0,1 százalékkal növeli a GDP-hez viszonyított védelmi költségvetését. Ugyanis míg a NATO elvárása 2 százalék lenne, addig Magyarország csak a GDP-je 0,8-0,9 százalékát fordítja védelmi célokra.

A források növekedése teszi lehetővé a következő években az önkéntes tartalékos állomány bővítését - fűzte hozzá.
Simicskó István azt mondta, a rendszer új alapokra helyezésének az is célja, hogy nemzeti üggyé tegye a haza védelmét, ily módon társadalomformáló szerepet is betöltve erősítse a hazaszeretetet.

A sajtótájékoztatót követően a honvédelmi miniszter betekintett a megalakuló kiképző századok módszertani felkészítésébe, alaki, katonai közelharc- és lőkiképzésébe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

a nagy hohoohooo, 2016.06.23 19:05

@HauserArnold: "Nőni fog a GDP.
A katonai kiadások alaposan feldobják majd."

Jesszus!!!!!.....egy matolcsy szakos hehee......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.06.23 15:51

Nőni fog a GDP.
A katonai kiadások alaposan feldobják majd.
Ha nő a GDP, csökken majd az államadósság aránya...?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html