Az építőipari termelés volumene 2009 júniusában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 15,9 százalékkal emelkedett a 2008. júniusihoz képest - közölte a KSH.

Az év első hat hónapjában a termelés 1,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés júniusban 12,3 százalékkal magasabb volt, mint májusban. Az építőipari termelés tendenciája júniusban megváltozott.

A termelés nagyarányú bővülése mintegy fele-fele részben az előző évi nagyon alacsony bázis, illetve a nagy út-, vasút- és közműépítésekkel foglalkozó szervezetek termelésében megfigyelt kiugró növekedés következménye. Nagyobb volumenű munkákat végeztek az M6-os, az M43-as, valamint a budai főgyűjtőcsatorna és a 4-es metró építésén.

Az építőipari termelés 15,9 százalékos emelkedésén belül az épületeken végzett munkák volumene 2 százalékkal, az egyéb építményeken végzetteké 34,5 százalékkal volt magasabb, mint 2008 júniusában. Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 10,7 százalékkal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké 10,8 százalékkal bővült a 2008. január–júniusihoz képest. Szezonálisan kiigazítva a májusihoz viszonyítva az épületek építése 15,3 százalékkal, az egyéb építményeké 11,7 százalékkal nőtt.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projektek szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza - 16,2 százalékkal növekedett a 2008. júniusihoz mérten; az egyéb építmények építése ágazaté (például utak, vezetékek) viszont jelentősen, 75,3 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban. A növekedés az építőipar egészéhez hasonlóan az előző évi rendkívül alacsony bázis mellett néhány nagy értékű, állami és önkormányzati beruházással folyó munka eredménye. Az építőipari termelés mintegy felét adó speciális szaképítés ágazat termelésének mérséklődése tovább folytatódott: júniusban 7,3 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene az elmúlt hónapokhoz hasonlóan júniusban is meghaladta az egy évvel korábbit: 28,8 százalékkal volt magasabb, mint 2008 júniusában. A 2009 júniusában kötött szerződések volumene 32 százalékkal kisebb volt az előző évinél.

Az építőipar termelői árai 2009 második negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,7 százalékkal emelkedtek. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 2,9 százalék és 5,9 százalék között szóródott. Az előző negyedévihez mérten az építőipar árai 0,5 százalékkal voltak magasabbak.

A kedvező tavaly júniusi alacsony bázis és az állami megrendelések nagy volumene miatt várható volt az építőipar feléledése, de a publikált adat a vártnál nagyobb lett - kommentálta az adatokat a Napinak Horváth Lajos, a KSH statisztikusa. A tavaly júniusi alacsony bázist az egyéb építmények alá sorolt építkezések okozták, és idén júniusban pont ezek a vállalkozások pörgették fel a volument. Az épületek ágazatban inkább a kereskedelmi és szolgáltatási célú ingatlanok húzták a mutatót, az ipari létesítményeknél még nem látszik bővülés. A havi alapú emelkedés az előző hónapok alacsony bázisára vezethető vissza - tette hozzá.