A FAO gabonakészletek és -igények gyorsjelentése szerint a teljes globális gabonakibocsátást 22 millió tonnával többre, összesen 2 708 millió tonnára becsüli a szervezet. A változás főként az amerikai kukoricatermelés javulását tükrözi. Bár az élelmezésügyi szervezet kisebb búzatermést vár 2019-ben az európai uniós és orosz termelékenységi adatok rosszabbodása miatt, ennek ellenére a várható búzamennyiség 5 százalékkal meghaladja a tavalyit a prognózis szerint.

A rizstermelés az Amerikai Egyesült Államoknak és Kínának köszönhetően szintén nagyobb lesz a korábban becsültnél, az 517 millió tonna várható mennyiség megegyezik a tavalyi rekordszinttel. A gabonafélék iránti kereslet pedig a FAO szerint soha nem látott mértéket ölt, miután a rizsfogyasztás a csúcson lesz. Az összesen 519 millió tonnás felhasználás fejenkénti fél kilogramm pluszt jelent a múlt évihez viszonyítva. Az előzetes becslésekhez képest több fogy majd búzából, kukoricából és árpából is.

A pozitív termelési kilátások révén a gabonakészletek 847 millió tonnára dagadnak 2020-ra, ami azonban 16 millió tonnával elmarad a szezon eleji értéktől. Az Egyesült Államok jelentős kukorica-készleteket halmozhat fel, míg Kína búzaraktárai 7,9 százalékos várható bővülésükkel rekordot dönthetnek.

A gabonafélék a nemzetközi kereskedelembe kerülő mennyiségét továbbra is 415 millió tonnára becsülik a FAO szakértői, ám eltérő összetétellel, a búza és rizs javára a kukoricával szemben.