Váratlan eredményt hozott a felmérés: fizetnénk az orvosért

Egy felmérés szerint a betegek a hosszú várakozási idő elkerülése érdekében hajlandóak lennének fizetni, lapunknak azonban Szócska Miklós egészségügyi államtitkár határozottan azt állította: ez a kormány biztosan nem fizettet egészségügyi szolgáltatásokért.
B. Varga Judit, 2011. június 23. csütörtök, 15:25
Fotó: Napi.hu

A várólistás betegek megítélése szerint az 1 hónap feletti várakozási idő már elfogadhatatlanul hosszú, így nagy részük akár fizetne is a vizsgálatokért, ha azok egy-két napon belül elérhetőek lennének - derül ki abból a kutatásból, amelyet az Első Magyar Egészségügyi Marketing Kft. megbízásából készült. Míg mammográfiára, röntgenre vagy ultrahangra általában egy-két hetet kell várni, addig a CT- és MR-vizsgálatok esetén 2-6 hónap is lehet a várakozási idő. A betegek fele a várakozás csökkentése miatt venne igénybe orvosi fizetős szolgáltatást, ezzel egyidejűleg úgy gondolja, hogy ezekhez magasabb minőség is társul.

A fiatalabb, magasabb jövedelemmel rendelkező és felsőfokú végzettségű megkérdezettek között kiemelkedő az igény az egy-két napon belül elérhető MR- és CT-vizsgálatokra: a 36-45 éves korosztály 80 százaléka élne a lehetőséggel. Ebben a korosztályban a rövidebb várakozási idővel járó vizsgálatokat - mint például az ultrahangot is - magasabb arányban vennék igénybe térítés ellenében. A kutatásból az is kiderül, hogy minél hosszabb a várakozási idő, annál jobban hajlanak a betegek (vagy hozzátartozóik) arra, hogy az ingyenes vizsgálattal szemben a térítéses szolgáltatást válasszák. A betegek nemcsak maguknak, hanem gyermekük, vagy - különösen a fiatalabbak körében - szüleik részére is fizetnének a CT-ért vagy MR-ért.

A felmérésben egyébként külön nem tértek ki arra, hogy éppen a képalkotó diagnosztikánál akadnak magánvállalkozások is a piacon. A magyarázat alighanem az, hogy - mint ezt a kutatásban közreműködő Szinapszis hangsúlyozta - bár a betegek igényelnék a tájékoztatást a magánfinanszírozású szolgáltatásokról, az orvosok egy része úgy ítéli meg, hogy nincs probléma a várakozási idővel, más részük pedig etikai okokból nem szívesen ajánlja ezt az alternatívát betegeinek. Mivel a jelenlegi tb-finanszírozású rendszerben a vizsgálatok száma korlátozott, az orvosok úgy gondolják, hogy a jövőben nőni fog a betegek által kért önköltséges vizsgálatok száma.

Szintén nem térnek ki a felmérésben arra, hogy a betegek közül sokan igenis fizetnek a gyorsabb ellátásért, csak ezt nem "hivatalosan", hanem hálapénz formájában teszik. Éppen ezért nem tudnak igazán gyökeret verni a piacon az egészségbiztosítások. Korábban a Fidesz szakpolitikusa Mikola István elképzelhetőnek nevezte, hogy bizonyos körben (például a reumatológiai ellátásoknál, aminél zsebbe dugott összegek nélkül ma is igen nehézkes a hozzáférés) bevezessék a fizetést. Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke arról beszélt, hogy fel kellene hagyni az ingyenesség illúziójával. Azt, hogy pontosan meghatározzák, mi is az a szolgáltatási szint, amit fedez a tb, az orvosi kamara és szinte az összes szakértő kívánatosnak tartaná.

Szócska Miklós egészségyi államtitkár azonban (akit arról kérdeztünk, hogy az orvosok bérrendezéséhez milyen források lehetnek megteremtehtők) lapunknak határozottan kijelentette: ez a kormány biztosan nem fizettet egészségügyi szolgáltatásokért. Az államtitkár a hálapénz sosát fitetó érdeklődésünkre pedig egyátalán nem válaszolt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ez vagyok, 2011.06.24 09:53

Mi van? Miről beszél ez? Észnél van? Micsoda óriási spanyolviaszt talált fel a szerző? Itt él?
Most is úgy van, hogy nemcsak a különleges bánásmódért, hanem mindenkor fizetünk mindenért, csak zsebbe.
Rendesen megrőkönyödtem naiv, vagy hülyének néző felfedezésén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.06.23 23:07

Már látom a jövőt!
Az árverező;-Van a belgyógyászatra 10 és 10.30-ra időpont.Ki ad érte többet?Kinek fontos?Tessék licitálni,a kikiáltási ár ötezer forint.Ki ad érte többet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jannni, 2011.06.23 20:01

Ez az egész azért lehetséges, mert elszabotálják a különféle szolgáltatások szakmai protokolljának megalkotását és alkalmazását. Ez egyből rendet tenne nem csak a fizetős - nem fizetős területen, a várakozási listán, hanem ugyanazt kapná a pld. Kiskunhalasi kórház és a SOTE kórház betege. Ezt meg lehetne bővitett és szűkített változatban is tenni, amit központilag lehetne szabályozni az aktuális pénzügyi lehetőségek függvényében, de országosan kötelező érvénnyel. Ez ugye sokaknak nem lenne jó, mert nem lehetne a zavarosban halászni és kiváltságokat élvezni, vagy kiváltságokat zsebbe vándorló pénzért árulni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html