Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Forintban kifejezve 432 milliárdos csökkenésről van szó, ami valamivel kisebb, mint a magyar államadósság két százaléka. Jelentős összeg, de nem akkora, hogy ez veszélyeztesse - az amúgy jelentős kihívást jelentő - adósságrefinanszírozásunkat - véli a portál.

A számok egyértelműek: a Templeton alapjainak a magyar kitettsége észrevehetően jobban csökkent, mint azok teljes mérete. Ráadásul nyitott kérdés még, hogy az óriási ukrán veszteségeit követően ez a folyamat nem gyorsul-e a következő időszakban.

Egy év alatt 1595 millió dollárral (432 milliárd forint) csökkent a magyar kitettség az azzal rendelkező hat befektetési alapban. Ez a visszaesés márpedig nagyobb annál, mint amivel eleve süllyedtek a Templeton ezen alapjai, a magyar kitettség teljes aránya ugyanis 7,2-ről 6,8 százalékra esett.

Egy kivétel volt, ahol nem csökkent egy Templeton-alap magyar kitettsége, ez pedig az amerikai székhelyű Strategic Income Fund. Ez ugyanakkor az az alap, ahol a legkisebb a magyar állampapírok mennyisége. A legtöbb magyar állampapírt tartalmazó Global Bond Fund esetében már szintén a kitettsége 0,4 százalékponttal csökkent, ez 130 milliárd forintos mínuszt jelent.

A portál szerint a Templeton helyére könnyen érkezhet új szereplő, ha kell. Ráadásul, ha ki is alakulna némi stressz a piacon, az elmúlt időszaki jelentős hozamsüllyedéséből bőven lehet visszaadni anélkül, hogy bármi baj történjen. Ráadásul az ÁKK is jól halad azzal, hogy a belföldi tulajdonosok arányát növelje.