A biztosító - a díjnemfizetés nyomán megszűnt szerződések miatti visszakötéseket leszámítva - nem köthet új kgfb-szerződéseket és a nála biztosított gépjárműflották sem bővíthetők. A Köbe jelenleg meglévő biztosításai (ideértve az idei év végi kampányban az MNB végzésének kézbesítéséig hozzá beérkezett ajánlatok alapján létrejött szerződéseket is) és egyesületi tagi jogviszonyai ugyanakkor változatlanul érvényben vannak, s a díjfizetés fejében ezek nyomán - káresemény esetén - köteles a jogszabályokban előírt biztosítási szolgáltatást teljesíteni. A Köbe által kínált egyéb, nem kgfb típusú szerződésekre nem vonatkozik az értékesítés jegybanki felfüggesztése. A biztosító minden szerződéses kötelezettségét rendben teljesíti - írta közleményében az MNB.

Az MNB a befektetési kockázatok indokolatlan növekedésének elkerülése érdekében korlátozta a biztosító eszközei feletti intézkedési rendelkezést is. Ez ténylegesen azt jelenti a biztosító számára, hogy csak meghatározott eszközökbe és csak a kötelezettségei lejárati szerkezetének figyelembevételével fektethet be. Az MNB emellett olyan pénzügyi terv elkészítésére is kötelezte a Köbét, aminek végrehajtása révén a biztosító maximum 6 hónap alatt megszünteti a megállapított tartalékhiányt.

A jegybank jelenleg átfogó vizsgálatot folytat a Köbénél, s az ennek nyomán feltárt adatok alapján döntött az ideiglenes intézkedések meghozataláról. A pénzügyi helyzet rendezéséig érvényben maradó intézkedésekre a biztosító eddigi, nem kellően megalapozott díjpolitikája, illetve a megengedhetőnél lényegesen nagyobb befektetési kockázata és kedvezőtlen tartalékhelyzete miatt került sor - jegyzi meg a pénzügyi felügyelet.

Az MNB lépései - megelőző, korai beavatkozás jelleggel - a biztosítási és a befektetési kockázatok növekedésének elkerülését és a pénzügyi helyzet javításának mielőbbi megkezdését célozzák, a Köbe tevékenysége kapcsán érintett szereplők - így az ügyfelek, egyesületi tagok - gazdasági érdekeinek megvédése érdekében.

A 2015. szeptember 30-i adatok szerint a Köbe piaci részesedése a nem életbiztosítási piacon viszonylag kisebb súlyú, 2,5 százalékos volt, a biztosító ugyanakkor az életbiztosítási piacon nincs jelen.