Varga Mihály: Sok a baj a magyar vállalkozásokkal

Hosszasan sorolta a pénzügyminiszter és Palkovics László innovációs miniszter, hogy mennyire elégedetlenek a magyar kkv-kkal. Felhozták a nyelvtudás és a weboldalak hiányát, de kikeltek a rossz versenyképességre is.
Szabó Dániel, 2018. július 26. csütörtök, 13:04
Fotó: MTI Fotó

Egy holland munkás kétszer annyi értéket állít elő, mint egy magyar, itt hatékonysági problémák vannak - idézi az Index, hogy mit mondott Varga Mihály pénzügyér Tusványoson a magyar gazdasággal kapcsolatban. A miniszter szerint nagy bajok vannak a magyar kkv-knál.

Az állami szolgáltatások minőségén is van még mit javítani, de ott már történtek előrelépések. Viszont nagyobb problémának érzi, hogy a kis- és középvállalatok nem versenyképesek.

Ne áltassuk magunkat, ez a szektor sosem lesz a feldolgozóiparban versenyképes a nagy cégekkel, multikkal, de a szolgáltató szektorban megvan ez a lehetőség" - mondta Varga a portál beszámolója szerint. A problémák közt említette, hogy nem képzik a munkavállalóikat, Ausztriában minden ötödik, itthon csak minden tizedik munkavállalót képeznek csak tovább. Az sem tetszik a miniszternek, hogy sok cégnek egyáltalán nincs honlapja, és mivel nem ismerik a megyében sem, képtelen összekapcsolódni más vállalkozásokkal.

További problémának tartja, hogy a cégeknél nem beszélnek idegen nyelveken, mert szerinte hiába várják, hogy a magyar világnyelv legyen vagy, hogy jön egy tolmácsgép. Az Index azt írja, hogy a beszélgetésen résztvevő Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója ki is mondta, hogy az angoltudást kellene javítani, akár a nyelv kötelezővé tételével is.

Az innovációs miniszterré előlépett Palkovics László sem spórolt a kritikákkal: szerinte a legfontosabb feladata a kormánynak, hogy a magyar vállalatok többet állítsanak elő, nagyobb hatékonysággal. Ebben fontos szerepe van az innovációs képesség hiányának. "Kiszolgáltatottá válnak, hiszen ha ez nincs, más ötletéből állítanak elő terméket" - idézi a portál.

Varga szerint további probléma, hogy nincsenek "zászlóshajóink", vagyis világszerte ismert magyar márkák.

A pénzügyminiszter kiemelt még két komoly nehézséget: az alacsony béreket és a gyenge valutát. "Ezek átmenetileg segítenek, de amikor ki kell menni a napra, nem" - kritizálta az elmúlt 8 év kormányzati gazdaságpolitikájának alapját.

A fotó forrása: MTI Fotó/Veres Nándor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2018.07.31 18:10

@monica_schuster: régi szakállas vicc

két magyar rendőr mellett fékez egy külföldi autó
útbaigazítást kérnének
először angolul, utána németül majd franciául
de a rendőrök csak ingatják a fejüket, hogy nem értik
autó dühösen el
- te Jóska csak meg kéne tanulni 1 - 2 nyelvet, milyen ciki volt
- minek, ezek hármat is tudtak és mire jutottak vele?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.07.31 17:38

@monica_schuster: "Ausztia rendelt MO-rol piros paprikát és szennyezett árút kapott"

Mi meg piacgazdaságot reméltünk Ausztria felől, és csak egy ócska kifosztott gyarmat lettünk. Emlékszel még a bécsi cukrászda ígéretére, Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

monica_schuster, 2018.07.31 17:20

menne az export, csak a nyugati országok hozzászoktak a jo minöséghez, és hogy azt kapják amit rendelnek. Ausztia rendelt MO-rol piros paprikát és szennyezett árút kapott, amit visszaküldtek MO-ra. Ugyanis az üzletekbe valo kirakás elött vizsgálat történt és kiderült, hogy szennyezett a termék. A visszaküldött árut kicserélték és küldtek egy ujabb szállitmányt, amit szinten kirakás elött bevizsgáltak és lám, megint szennyezett volt az árú. VIsszaküldték és köszönték szépen a rossz terméket, nem kérnek magyar piros paprikát. Miért nem veszik a lapot, hogy nem lehet becsapni egy partnert, aki bizalommal rendel a csodás magyar paprikábol és megkapja a szennyezett terméket az osztrák piacra. És ez csak egy a sok csalásbol ami nyilvánosságra kerül, mert eltusolják, nehogy más országok is visszavonják a rendelésüket. Miért nem lehet tisztességesen kereskedni? És nyelvet beszélni? Azt minek? Hiszen a magyar világnyelv, csak az a baj hogy határtol határig érthetö és az üzleti nyelv az az angol ,német, francia és a magyar soha nem lesz világnyelv , mégga olyan sokan is szeretnék... be kell illeszkedni a kereskedelmi háloba, ami sajnos a magyaroknak nem megy olyan könnyen...ezen kellene változtatni, talán az uj generácio már észrevette és alkalmazkodik, mert a régi generácio már nem fog és tanulni sem képes, akármennyire is kellemetlen ez a felismerés...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.07.27 09:29

Nem értem vargát, eddig minden happy, mi leszünk az EU legjobbja, aztán egyszerre kiönti a bilit, lehet, hogy nem vette be habony gyógyszerét, Palkovics se, vagy a határontul nem jut hozzá és lesiklott a pályáról, nemhogy örülne az épülő stadionoknak, a kisvasútnak, mészárosnak stb. már demján sincs , a várba költözésnek, a városligetnek, hogy nincs olimpia, igaz helyette otta fenntarthatatlan duna aréna, lesz paks, nincs oktatás, egészségügy, honnan lenne ezekután másra forrás, örüljön van egy csodálatos külpolitikus miniszterelnöke, aki mindenhez ért, mi ez a depresszio?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.07.26 23:54

@lomb: azok a fránya vállalkozók, azok a fránya tanárok, orvosok, nővérek, buszvezetők, mentősök, bolti eladók, tűzoltók, POSTÁSOK, és egyebek! Csak ezek ne lennének! Vagy legalábbis kussolnának és dolgoznának ingyen, rabszolgaként, ahogy azt a fődakota elképzelte, ugye Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html