Varga Mihály ismertette a 13. havi nyugdíj menetrendjét

A járvány negatív hatásainak kezelésére, a gazdaságfelpörgetésére létrehozott gazdaságvédelmi alapban 2500 milliárd forint lesz - mondta Varga Mihály a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A pénzügyminiszter beszélt a 13. nyugdíjról is, a teljes összeget csak évek múlva kapják meg az érintettek.
Csernátony Csaba, 2020. június 20. szombat, 09:03
Fotó: parlament.hu

A jövő évi költségvetésben két alapot különített el a kormány. Az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alap 3000 milliárd forintot tartalmaz, a gazdaságvédelmi pedig 2500 milliárd forintot - nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek.

A gazdaságvédelmi alapból folytatják az idén megkezdett programokat, emellett olyan beruházásokat - sok más mellett útfelújításokat - finanszíroznak majd belőle, amelyek munkahelyeket teremtenek, megrendelést biztosítanak a magyar cégeknek.

Az esetleges egy számjegyű személyi jövedelemadó bevezetéséről még nem tett le a kormány, Varga Mihály szerint ez azonban csak a hosszabb távú tervekben szerepel. A pénzügyminiszter azt mondta, jelenleg a gazdaság újraindítása a legfontosabb. "A hazai vállalkozások helyzetének javításáért ugyanakkor érdemi lépéseket teszünk, létrehozzuk például a gazdaságvédelmi operatív törzset, rövid elnevezéssel a GOP-ot" - tette hozzá.

Varga Mihály bemutatta a 13. nyugdíj visszaépítésének lépcsőit is. Jövő februárban negyedhavi nyugdíjat kapnak a jogosultak, 2022 februárjában félhavi, majd 2023 elején háromnegyed havi juttatással számolhatnak a nyugdíjasok. 2024 februárjában és minden további évben pedig a teljes összeget vehetik kézhez 13. havi nyugdíjként. Varga Mihály szerint a mostani kilátások szerint 2021-ben - csökkenő államadósság és három százalék alatti hiány mellett - 4,8 százalék lesz a gazdasági növekedés, ami azt is jelenti, hogy az állam nyugdíjprémiumot folyósíthat. Erre a célra 53 milliárd forintot különítettünk el a költségvetésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2020.06.21 13:07

@dalia7: már csak azt kellene megmagyaráznod hogy a jelenlegi nyugdíjasoknak mi a fasz közük van ahhoz, hogy a jelenlegi aktívak mennyit keresnek.
Nem fog menni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.06.21 11:02

@dalia7:
Tudod az atlagber az, amit aaz emberek 70%-a sosem keres meg. Egy nem letezo, mondhatni virtualis osszeg. Ne ahhoz hasonlitsd. Soha nem is tartalmazott a nyugdijtorveny mast, mint az inflaciokovetest. Pont ezert. Mit csinaltal a nyugdijba menetel elott, milyen egyeb beveteli forrasokat szedtel ossze? Magyarorszag lakasvagyonanak 80%-a a magyar nyugdijasok kezeben van. Mondhatni sokkal vagyonosabbak a magyar nyugdijasok, mint akikkel el akarjak tartatni magukat. Lehet az allaspontokat utkoztetni, de amig az egyik oldal allandoan az emelessel jon, es fabrikalt ervekkel probalja gyozkodni a masikat, addig sose lesz tarsadalmi beke.

A masik, hogy az idozites is olyan, hogy mindig a legrosszabbkor tamad fel a penzkeres. Az elozo valsagnal a nem tul acelos roman nyugdijakat 25%-kal csokkentettek. Tuleltek. Ott hozzajarultak a gazdasagi visszaesesbol kovetkezo karmenteshez. Amikor az eltartok szenvedtek, akkor hagytak oket levegohoz jutni. Persze nem onszantukbol. Csak a magyar nyugdijasok azok, akiknek minden IS jar. Persze a legtobbje 40 evet (75%-nak nincs 40 ledolgozott es LEADOZOTT eve) sem dolgozott le, nem is gondoskodott a kovetkezo generaciorol 2 gyerek kepeben, de a markat tartani tudja. Olyan keves a kivetel, hogy neha neha talalkozni csak olyannal, aki elerte a megfelelo szolgalati idot. Na ok, nem is szoktak emelesert verni az asztalt.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.06.21 10:53

@laci_52:
Befizettel valamekkora osszeget az eleted alatt. A nyugdij szo, valojaban elotakarekossagot jelent. AZ volt a fritz otlete, hogy mivel az emberek hulyek es nem takarekoskodnak az eletuk vegere, ezert majd az allam megteszi kotelezo jelleggel. Es lass csodat nagy siker lett, gazdasagilag is sokat dobott. Csak atgondolatlan volt. A bevezeteskori 8 dolgozora juto 1 eltartott szam mellett volt csak fenntarthato. Nem szerepelt benne a gyermekvallalas a kepletben. Most fele annyi ember tart el egy masikat. Nem tudom nalad hogyan jon ki a matek, de en azt gondolom, hogy ha ketszer annyi a nyugdijas, akkor mindenkinek csak fele annyi nyugdij jar.

Masik kerdes. A svajci indexalasnak mi is az ertelme? Azt a plusz reszt amit a svajci indexalassal kersz mikor is fizetted be? Vagy az utanad kovetkezo generacio mikor fizeti be? Bamulatos neveket meg eszmeket tudtok kitalalni, hogy tobbet kapjatok a kozosbol, mint ami JAR. Amikor gyurcsanyeknal bedolt a GDP, akkor hirtelen eltoroltek az svajci indexalast, ami nyugdijcsokkentest jelentett volna. MEgint az tortent, hogy a nyuggerek kerik, (mit kerik? Kovetelik!) a "haszonnak" egy reszet, amiert fabatkat sem tettek, amikor pedig nagy a baj, es szolidaritast kernek mindenkitol, akkor meg kihuzzak magukat alola.

Irtozatosan verforralo, amit a nyuggerek eloadnak nyugdij cimszoval. Olyan generacios vitat generalnak belole, hogy ez meg sokkal rosszabb lesz, egy orbaniai nyugger platform hozzadva a cig@nyokat es az azt ellenzo resze. Parszor mar megvalasztottak a nyuggerek orbant, de latszik, hogy az orszag nem a fejlodesre, hanem a nyuggerek altal iranyitott nosztalgikus visszarendezodes fele halad. Elobb utobb nem ti fogtok kormanyt valasztani, hanem azok, akik elutasitjak ezt a fennallo rendet. Ha kell meg gyurcsanyt is ujravalasztjak, akkora a ketsegbeeses. Mar nem sok hianyzik hozza, es a nyuggerek hozongese is csak egy ujabb szog a fidesz koporsojaban.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dalia7, 2020.06.21 10:26

A nyugdíjasok nyugdíja évente 7-8%-al szakad le a 11-12%-al emelkedő átlagkeresetektől azaz évente elveszítenek egy havi nyugdíjat. Helyesen újra és újra 11 havi nyugdíjról kellene beszélni....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2020.06.21 08:50

A nyugdíjas szó sokaknak még mindig a kizárólag nyugdíjból élőt jelenti. Ilyen ember ma már jóformán nincs. A nyugdíj, ha politikai manipulációkkal nem teszik tönkre, szépen halad az átlagos életpálya jövedelmet pótló funkció felé. Fontos eleme, hogy lépést tartson az aktív jövedelmi színvonallal. Ez a funkció a pillanatnyi magyar nyugdíjrendszerből hiányzik, annak ellenére, hogy 1998-ban még benne volt. A pejoratív 13. havi jelzőt illene mielőbb mellőzni. Jobb lenne a nyugdíjszínvonal 4 év alatti 8,3 százalékos növeléséről beszélni. Vagy legalább tudatosítani, hogy az az utólag fizetett egy havi összeg az előző tizenkét hónap járandóságából lett visszatartva. Nem ajándék! Azt azért nem igen lehet díjazni, hogy koherens nyugdíjszabályok, stabil automatizmus helyett, a nyugdíjakba történő politikai célú beavatkozás vált rendszeressé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html