Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nincs végleges döntés, az sem kizárható, hogy elengedi azt a tervét a kormány, ami 80-120 milliárd forint iparűzési adót hagyna a cégeknél, ami egyben ekkora kiesést jelenten az önkormányzatoknak - mondta többek között az Mfor.hu-nak adott interjúban Varga Mihály pénzügyminiszter. Erről még zajlanak a tárgyalások a városi vezetőkkel, így Budapest vezetésével is.

GDP, koronavírus, kórházak

A Pénzügyminisztérium szerint az idei lefelé módosított, 3,5 szálszákos GDP -növekedési adat a korábbi 4 százalékhoz képest elsősorban a gyengélkedő német adatok letükrözése, ezzel magyarázható a gyengébb év végi ipari termelés is. Mindehhez hozzájön a kínai koronavírus terjedésének világgazdasági hatása, ami jelenleg beláthatatlan. Varga szerint ezzel együtt annyira hullámzóak a folyamatok, hogy az sem zárható ki, hogy sikerüljön idén is elérni a korábban meghatározott 4 százalékos célt.

A kormányzat jelenleg is dolgozik a kórházi beszállítók tartozásának rendezésén, a követelő cégektől nagyjából 20 százalékos elengedést várnak el. Felmerül, hogy a kórházi tartozások állandó újratermelődésének kiemelt oka a felelőtlen vezetői gyakorlat, amelynek következményei lesznek.

A forint másodlagos kérdés

A minisztérium várakozásai szerint a kitűzött 2023-as céldátum előtt is felépülhet a 11 ezer milliárdos lakossági öngondoskodási keret, hála leginkább a kiemelt hozamot ígérő MÁP+-nak. Mérlegelik a termékpaletta átgondolását, egyes állampapírok bevonását, amelynek célja, hogy minél inkább megnöveljék a lakossági állampapírok futamidejét. A zöldkötvényről pedig jelenleg két piacon zajlanak tárgyalások, Japánban és Kínában. Előbbiből van nagyobb érdeklődés, ott több szereplő is jelentkezett partnernek a kibocsátáshoz.

A folyamatosan gyengülő forint nem a tárca, hanem a Magyar Nemzeti Bank hatásköre a kormánynak nincs árfolyamcélja. Ezzel együtt Varga szerint a forintárfolyam másodlagos kérdés, lévén nincsenek már devizahitelek, így nem fenyegeti a mozgás a lakosságot.

Mikor jön az akcióterv?

Az újabb gazdaságvédelmi tervről nincsen még végleges döntés, azonban annak részeit folyamatában is bevezetheti a kormány. Elősorban továbbra is a járulékok csökkentését kell elképzelni, miközben az szja csökkentésére rövid távon kicsi az esély.

Varga elmondása szerint határozottabb fellépésre számíthatnak azok a vállalatok, amelyek kiskapuznak a kata-val (kisadózó vállalkozások tételes adója. Az a munkavállaló, mondjuk egy informatikai vállalkozásban, aki el sem mozdul az íróasztala mellől, és ugyanúgy megkapja a munkavégzéshez szükséges dologi, tárgyi eszközöket, mint korábban, nem helyes, ha a KATA szerint adózik. Ő alapvetően nem vállalkozó, hanem alkalmazott, csak most a munkaadójából lett kizárólagos megrendelő - mondta Varga.

Az állami tulajdonban lévő Budapest Bank évek óta halogatott eladásáról nincsen a Pénzügyminisztériumnak naprakész információja, a kérdés, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hatásköre. Varga megfogalmazása szerint nem kizárt, hogy idén lemenjen az eladás, ami alapján erre idén is kevés az esély.