Megkegyelmezhet a kormány a városoknak

Elengedheti a gazdasági kormányzat az iparűzési adóval kapcsolatos átalakítási terveit, amelyek jelentősen csökkenthetnék a települési önkormányzatok forrásait – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. A kormány nem aggódik a gyenge forint miatt, újabb állampapírok kerülhetnek forgalomba, veszteséget kell elkönyvelniük a kórházi beszállítóknak, a Budapest Bankot pedig nem lehet tudni, mikor adja el az állam.
Rácz Gergő, 2020. február 24. hétfő, 11:26
Fotó: MTI Fotó / Illyés Tibor

Nincs végleges döntés, az sem kizárható, hogy elengedi azt a tervét a kormány, ami 80-120 milliárd forint iparűzési adót hagyna a cégeknél, ami egyben ekkora kiesést jelenten az önkormányzatoknak - mondta többek között az Mfor.hu-nak adott interjúban Varga Mihály pénzügyminiszter. Erről még zajlanak a tárgyalások a városi vezetőkkel, így Budapest vezetésével is.

GDP, koronavírus, kórházak

A Pénzügyminisztérium szerint az idei lefelé módosított, 3,5 szálszákos GDP -növekedési adat a korábbi 4 százalékhoz képest elsősorban a gyengélkedő német adatok letükrözése, ezzel magyarázható a gyengébb év végi ipari termelés is. Mindehhez hozzájön a kínai koronavírus terjedésének világgazdasági hatása, ami jelenleg beláthatatlan. Varga szerint ezzel együtt annyira hullámzóak a folyamatok, hogy az sem zárható ki, hogy sikerüljön idén is elérni a korábban meghatározott 4 százalékos célt.

A kormányzat jelenleg is dolgozik a kórházi beszállítók tartozásának rendezésén, a követelő cégektől nagyjából 20 százalékos elengedést várnak el. Felmerül, hogy a kórházi tartozások állandó újratermelődésének kiemelt oka a felelőtlen vezetői gyakorlat, amelynek következményei lesznek.

A forint másodlagos kérdés

A minisztérium várakozásai szerint a kitűzött 2023-as céldátum előtt is felépülhet a 11 ezer milliárdos lakossági öngondoskodási keret, hála leginkább a kiemelt hozamot ígérő MÁP+-nak. Mérlegelik a termékpaletta átgondolását, egyes állampapírok bevonását, amelynek célja, hogy minél inkább megnöveljék a lakossági állampapírok futamidejét. A zöldkötvényről pedig jelenleg két piacon zajlanak tárgyalások, Japánban és Kínában. Előbbiből van nagyobb érdeklődés, ott több szereplő is jelentkezett partnernek a kibocsátáshoz.

A folyamatosan gyengülő forint nem a tárca, hanem a Magyar Nemzeti Bank hatásköre a kormánynak nincs árfolyamcélja. Ezzel együtt Varga szerint a forintárfolyam másodlagos kérdés, lévén nincsenek már devizahitelek, így nem fenyegeti a mozgás a lakosságot.

Mikor jön az akcióterv?

Az újabb gazdaságvédelmi tervről nincsen még végleges döntés, azonban annak részeit folyamatában is bevezetheti a kormány. Elősorban továbbra is a járulékok csökkentését kell elképzelni, miközben az szja csökkentésére rövid távon kicsi az esély.

Varga elmondása szerint határozottabb fellépésre számíthatnak azok a vállalatok, amelyek kiskapuznak a kata-val (kisadózó vállalkozások tételes adója. Az a munkavállaló, mondjuk egy informatikai vállalkozásban, aki el sem mozdul az íróasztala mellől, és ugyanúgy megkapja a munkavégzéshez szükséges dologi, tárgyi eszközöket, mint korábban, nem helyes, ha a KATA szerint adózik. Ő alapvetően nem vállalkozó, hanem alkalmazott, csak most a munkaadójából lett kizárólagos megrendelő - mondta Varga.

Az állami tulajdonban lévő Budapest Bank évek óta halogatott eladásáról nincsen a Pénzügyminisztériumnak naprakész információja, a kérdés, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hatásköre. Varga megfogalmazása szerint nem kizárt, hogy idén lemenjen az eladás, ami alapján erre idén is kevés az esély.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.02.24 17:43

@na4:
Ez sokkal bonyolultabb kérdés.
Először is, rosszul gondolod, hogy a vállalkozásoknak elviselhetetlen terhet jelentene a HIPA.
Nálunk nagyon alacsony a nyereségadó. A HIPA-val együtt is alacsony az adóköltsége a vállalkozóknak. Ezért nem menekülnek el.
Másodszor jól tetten érhető a dolog mögött a politikai szándék.
A HIPA a település címkézetlen és pántlikázatlan bevétele, arra költi amire akarja. Mivel már az SZJA-rész sem kerül visszaforgatásra, ez az összeg nagyon fontos ahhoz, hogy tényleg önkormányzatként viselkedhessenek.
A Fidesz az elmúlt önkormányzati választásokon jellemzően nagy HIPA bevételes önkormányzatokat vesztett el, élükön Budapesttel.
Ha a HIPA mint bevétel megszűnik, magasabb összeget kell visszajuttatni a kormányzat részéről az önkormányzatoknak, mert működni kell és azért fejleszteni sem ártana valamennyit. Ezt a juttatást azonban már lehet irányítani kormányzati, politikai indíttatásból, vagy lehet pántlikázni, feltételekhez kötni, pl. pályázatok képében "jutalmazni", vagy éppen büntetni a sikertelenségével.
A vállalkozások pedig ha hiszed, ha nem, annyira nem örülnének, különösen nem a nagyok. Az önkormányzatok többek között azzal "kedveskedtek" kedveztek nekik, hogy az HIPA bevételekkel az őket kiszolgáló utakat, infrastruktúrát támogatták. Ezek a cégek eddig is jelentős összegekkel szálltak be a helyet adó városok közéletébe, fejlesztéseibe a HIPA-n felül.
A "Jézus Szíve Bt"-re biztos igaz, hogy nagyon boldog lesz, ha megtakarít a HIPA-n éves szinten 200-500 ezer forintot. De nem ettől fog felvirágozni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.02.24 17:16

Hagyják csak meg nyugodtan az iparűzési adót, a vállalkozások meg hanyatt homlok menekülni fognak. És akkor hol lehet majd dolgozni, miből lesz megélhetés?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html